UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінветеранів відшкодовуватиме вартість послуг із психологічної допомоги - міністерка Лапутіна

Держава хоче фінансувати другий і третій рівні системи психологічної допомоги ветеранам.

З 2024 року держава впроваджує безоплатну психологічну допомогу для ветеранів та їхніх рідних, повідомила міністерка у справах ветеранів України Юлія Лапутіна у ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

Читайте також: Росія терором наближає тільки свій демонтаж з історії – Зеленський

"Ментальне здоров’я є одним з основних елементів людського здоров’я. І завдяки тому, що ми будемо компенсувати послуги психологів, які працюють у громадах, ветеранам буде легше звернутися до фахівців та отримати якісну психологічну допомогу на місці", – підкреслила очільниця Мінветеранів.

Читайте також: Працюємо над новими оборонними пакетами – Зеленський

Міністерка наголосила, що така допомога є безоплатною і надається за трирівневою системою. Другий та третій рівень – за кошти бюджету Мінветеранів. За її словами, надання якісної психологічної допомоги має відбуватися, насамперед, у громадах, куди повертатимуться українські захисники і захисниці. Мінветеранів відшкодовуватиме вартість наданих послуг із психологічної допомоги спеціалізованим закладам будь-якої форми власності.

Читайте також: Зеленський відпасував головкому ЗСУ Залужному питання щодо мобілізації

Нагадаємо, в Україні запроваджено трирівневу систему психологічної допомоги ветеранам. Перший рівень – соціально-психологічна підтримка та супровід. Другий рівень – психологічна допомога. Послуги можуть також надаватися у сімейній та груповій формі чи дистанційно. Третій рівень – комплексна медико-психологічна допомога. Вона надається мультидисциплінарними командами мінімум з чотирьох фахівців (1 лікар-психіатр та 3 психотерапевти/психологи).

Раніше ми писали про те, що на початку січня 2024 року Міноборони України запустить цілодобову "гарячу лінію" для консультацій військовослужбовців та членів їхніх родин. Зокрема питання можуть стосуватися грошового чи матеріального забезпечення, обмеження законних прав чи будь-якої конфліктної ситуації.