UA / RU
Підтримати ZN.ua

Як працюватимуть накопичувальні пенсії в Україні: пояснення Мінсоцполітики

Вказані суми внесків і приведені порівняльні розрахунки.

Міністерство соціальної політики оприлюднило документ з поясненнями про накопичувальні пенсії в Україні.

При запуску обов'язкових пенсійних накопичень пропонують встановити відрахування в 4%, говориться в повідомленні пресслужби Мінсоцполітики.

Зараз в Україні менш як 13 млн осіб сплачують внески до Пенсійного фонду України для забезпечення 11,1 млн пенсіонерів.

Згідно з розрахунками аналітиків Інституту демографії ім. Птухи у 2050 році в країні буде 9,7 мільйона осіб, за яких сплачуються внески до Пенсійного фонду України, і 11,7 мільйона пенсіонерів.

Скріншот з дослідження Мінсоцполітики

Коефіцієнт заміщення заробітку пенсіями складає менше ніж 29% - стільки середня пенсія становить стосовно середньої зарплати. Через демографічних змін рівень заміщення заробітку пенсіями з солідарного рівня падатиме до 18-20%, говориться в повідомленні Мінсоцполітики.

При цьому наводяться розрахунки при відрахуваннях 4% від заробітної плати, які пропонуються для запуску обов'язкових пенсійних накопичень і прибутковості на 3% вище інфляції на рік.

Побудована модель для людини, який:

Вказується, що середня пенсія за накопичувальною системою за 15 років у людини складе 3 117 гривень. Разом з солідарною пенсією людина буде отримувати 6 741 гривню, що складе 45% від її зарплати.

Читайте також: Пенсіонерам старше 70 років готують доплати до пенсії

Зараз в Україні більшість доступних фінінструментів дають прибутковість нижче інфляції, наприклад, банки приймають депозити під 7,0% річних при інфляції в 10,2%.

Скріншот з дослідження Мінсоцполітики

Середній розмір пенсії на 1 липня 2021 року в Україні склав 3 778,78 гривень, а за перший квартал її розмір зріс на 54,13 гривні або на 1,45%.

Раніше повідомлялося, що Міністерство фінансів ініціює створення окремого органу для страхування пенсійних накопичень громадян при впровадженні в Україні обов'язкових накопичувальних пенсій, заявив глава Мінфіну Сергій Марченко.

На його думку, на початковому етапі активним учасником системи накопичень має стати держава - щоб "створити довіру серед громадян та сформувати умови для подальшої децентралізації цієї системи".

Нагадаємо, до кінця 2021 року в Україні відбудеться ще три етапи підвищення пенсій для різних категорій.

Пенсії зростуть з 1 жовтня і з 1 грудня, повідомляє пресслужба Пенсійного фонду України (ПФУ).

З 1 жовтня відбудуться доплати до 400 гривень особам, яким виповнилося від 75 до 80 років, а мінімальний розмір пенсійної виплати встановлюється на рівні 2 500 грн.

Планувалося, що виплати почнуться з 1 липня, проте уряд вирішив перенести їх на кінець року.

1 грудня цього року заплановано підвищення мінімальної пенсії на 80 гривень з 1 854 гривень до 1 934. Відповідно зростуть розміри надбавок і доплат.

Також з 1 грудня мінімальна зарплата зросте з 6 000 до 6 500 гривень.