UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міноборони України знайшло на складах золото на 3,5 мільйони гривень

Золото планують передати на переплавку до Нацбанку.

Міністерство оборони України виявило в власних складських приміщеннях 1,4 кг стоматологічного золота, вартісті якого оцінили в 3,5 млн грн. Як розповів начальник Управління відчуження та утилізації надлишкового військового майна відомства Олег Коваль, до кінця року золото планують передати до Нацбанку, пише Forbes.

“Це золото до 2013 року закуповували для стоматологічних кабінетів поліклінік ЗСУ. У 2017 році Командування Медичних сил ЗСУ зібрало залишки золота по усіх стоматологічних кабінетах поліклінік Міноборони та передало цінний метал в Управління відчуження та утилізації надлишкового військового майна відомства. Йдеться про понад 1,4 кг золота”, – повідомляє видання.

Зазначається, що метал зберігався на одному зі складів Міноборони, поки в березні 2022 року в нього не потрапило сім російських ракет.

Наразі управління веде перемовини із НБУ, щоб до кінця року регулятор викупив дорогоцінний метал та переплавив його в золотовалютні резерви.

Міноборони планує 80% виручених коштів спрямувати до держбюджету, а 20% – до спеціального фонду Міноборони, гроші з якого розподіляються між різними програмами відомства. 

Читайте також: Міноборони показало, як тестує нові українські безпілотники

Про корупцію в Міністерстві оборони України для ZN.UA до цього детально писав Юрій Ніколов у тексті "Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя". Пізніше ця тема знайшла продовження в статті Юрія Ніколова та Віталія Кононученка "Хороша і погана новини про корупцію в Міноборони".