UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міноборони "нагріло руки" на 68 млн гривень на закупівлі палива - ІС

Згідно з розслідуванням журналістів, на закупівлях мазуту, дров та інших матеріалів чиновники Міноборони "переплатили" десятки мільйонів бюджетних грошей.

Міноборони "переплатила" за паливні матеріали 68 млн гривень - ІС і "Публічний аудит"

Через недобросовісні дії високопосадовців Міноборони український бюджет додатково витратив 68 мільйонів гривень, повідомляється у розслідуванні під назвою "Прометей", проведеного ГО "Публічний аудит" та секцією "Браво" групи "Інформаційний Спротив".

Журналісти відзначають, що чиновники Міноборони навіть у важкий для України період продовжують закуповувати матеріали на потреби відомства за завищеними цінами. Особливо гострою, на їх думку, є тема закупівель енергоносіїв для ЗСУ - не тільки паливно-мастильних матеріалів для техніки, що працює в зоні АТО, але і для обігріву військових частин - вугілля, мазуту, дров.

На скільки "нагрілися" в Міноборони

Згідно з результатами аудиту і проведеним журналістським розслідуванням, через недобросовісні дії чиновників Міноборони при закупівлі котельного палива для підрозділів Збройних сил України армія зазнала 68 млн гривень "додаткових" витрат.

Так, згідно з наказом МОУ від 27 травня поточного року, всі військові частини ЗСУ повинні були бути забезпечені котельним паливом (на поточний опалювальний сезон) до 1 жовтня 2014 року.

Закупівлі повинні були бути реалізовані за результатами відкритих торгів. Але ні одна конкурсна процедура не була проведена вчасно, більш того, умови конкурсу постійно змінювалися, чиновники щоразу вимагали надання різноманітних не передбачених законом документів і довідок, щоб, як повідомляється в розслідуванні, простіше було вивести в переможці "свою" фірму, стверджують в "Публічному аудиті" та "ІС".

Наприклад, на закупівлю мазуту було переплачено" 15, 56 млн грн, на закупівлю різних видів вугілля - від 1,6 до 30 млн грн. І на дровах - понад 1 млн грн.

sprotyv.info

sprotyv.info

Як стверджують журналісти, мазут був закуплений за ціною 9656 грн/т, тоді як, на момент торгів, ринкова вартість такого палива становила 7704 грн/т. Ціна вугілля, закупленого МОУ, перестрибнула середні ринкові показники майже на 17 млн гривень.

З дровами ситуація цікавіше. За даними проведеного дослідження, Міноборони України в 2014 році провело закупівлю 10,1 тис. куб. м. паливної деревини за ціною 240-360 грн/куб. м. у різних постачальників.

У той же час відомо, що в розпорядженні МОУ є п'ять власних лісових господарств, які займають площу понад 100 тис. гектарів і заготовляють понад 50 тис. куб. м. деревини на рік. Ці підприємства реалізують деревину на внутрішньому ринку України за цінами від 168 грн/куб. м. (для підрозділів МОУ) до 366 грн.

Таким чином, якщо б Міноборони закупило паливну деревину у власних господарств, бюджетні гроші були б зекономити.

Тендери

Згідно з дослідженням, тендерні махінації проводилися з усіма ознаками недобросовісної конкуренції: із застосуванням дискримінації у вимогах до тендерної документації, та перенесенням термінів торгів, та ігнорування базових вимог до учасників конкурсу.

Примітно, що майже у всіх закупівлі мазуту і вугілля для МОУ бере участь і отримує держзамовлення ТОВ "Нафтоперспектива", що вже було фігурантом журналістських розслідувань групи "ІС", яке, в цілому, "увірвало" собі третину від загального замовлення мазуту для Міноборони на 22,2 млн грн. При цьому компанія зареєстрована тільки 8 квітня 2014 року, і до цього в проведенні держзакупівель з МОУ помічена не була.

Результати цього розслідування будуть направлені в контролюючі відомства.

Читайте також: Законних підстав для переведення військових на обслуговування в держбанки немає - Міноборони

Раніше в розслідуванні "Дзеркала Тижня. Україна" повідомлялося, що "Укроборонпром" купує для АТО непотрібне обладнання і заробляє майже 8 млн гривень.