UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колишній Укравтодор виграв суперечку з китайським підрядником, але попереду апеляція

Державі повернуть 8 мільйонів доларів.

Мін’юст отримав рішення суду міста Урумчі Китайської Народної Республіки щодо судових спорів, яку ініціювала китайська держкорпорація “Xinjiang Communications Construction Group Co., Ltd» проти Державного агентства з відновлення та розвитку інфраструктури України (у минулому -Укравтодор). Рішення суду винесені на користь української сторони, повідомили у міністерстві.

Зазначається, що в жовтні 2017 року Укравтодор та китайська держкомпанія підписали 2 контракти на умовах FIDIC щодо виконання ремонтних робіт з покращення безпеки руху на автодорозі М-12 та реконструкцію і капремонт автодороги М-03. Обидва контракти передбачали надання китайським підрядником гарантій виконання у Bank of China на суму приблизно 8,5 млн доларів США, а також надання гарантії повернення авансового платежу по одному контракту на суму 3,85 млн доларів США.

Контракт щодо реконструкції автодороги М-03 було розірвано Укравтодором у грудні 2018 року, оскільки станом на дату розірвання роботи по контракту навіть не розпочалися. У червні 2019 року Укравтодором було розірвано другий контракт щодо автодороги М-12, оскільки підрядник на той момент виконав приблизно 1% робіт, а не 70%. Потім Укравтодор направив китайському банку запити на стягнення за зазначеними гарантіями, однак підрядник звернувся до суду за місцезнаходженням відділення банку у КНР із заявою про забезпечення позову про нібито шахрайські дії Укравтодору. Після цього Мін’юст найняв юридичного радника у Китаї Yingke Law Firm та юристів АО «Козьяков і партнери». Юристи направили подання до суду з поясненнями про порушення контрактів китайським підрядником.

«В результаті, виходячи з пояснень щодо імунітету, наданих від імені Укравтодору, та згідно з інструкціями Верховного суду КНР, суд міста Урумчі закрив судові справи проти Укравтодору, відповідно забезпечення позовів мають бути зняті. Кошти за гарантіями виконання у розмірі 8,5 млн доларів США та 3,85 млн доларів США мають бути звільнені і повернуті відповідно Укравтодору та Світовому банку як тільки рішення суду наберуть законної сили», — повідомила Ірина Мудра, заступниця Міністра юстиції України.

Читайте також: "Велике будівництво"-2: "Укравтодор" доживає останні дні, наступного тижня на його основі виникне зовсім інше відомство

Однак крапку в справі ще не поставлено. 28 серпня 2023 року стало відомо, що «Xinjiang Communications Construction Group Co., Ltd» подано апеляцію на рішення суду першої інстанції. З врахуванням наявних процесуальних строків рішення апеляційного суду очікується наприкінці 2023 року.