UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністри фінансів ЄС домовилися щодо реформи єврозони

Банківський союз єврозони тепер наділений великими фінансовими повноваженнями.

Міністри фінансів ЄС домовилися про конкретні дії, які будуть спрямовані на зміцнення єврозони щодо фінансових криз у майбутньому. Також досягнуто згоди щодо реформи валютного союзу. Про це пише ЄС з посиланням на повідомлення Financial Times.

Зазначається, що обговорення реформи тривало більше року, а зустріч міністрів з цього питання затягнулася на всю ніч.

Проривом стало наділення банківського союзу єврозони великими фінансовими повноваженнями і надання йому суверенного фонду допомоги - Європейському механізму стабільності - додаткової гнучкості при допомозі країнам, що переживають нестабільність ринку. Міністри також погодилися продовжувати дискусії про майбутній бюджет єврозони - ключову вимогу президента Франції Еммануеля Макрона.

Маріо Сентено, президент Єврогрупи, зазначив, що результат зустрічі ознаменувався "проривом в деяких ключових питаннях", який став наслідком "дуже напружених і виснажливих переговорів".

"Франція і Німеччина запропонували нову архітектуру бюджету єврозони, який буде частиною бюджету Євросоюзу", - сказав Сентено.

У той же час міністри фінансів не досягли згоди щодо інструментів фінансової стабілізації.

"Ми не досягли спільного бачення щодо необхідності та виду таких інструментів. Технічні дискусії тривають", - заявили в Єврогрупі.

Як повідомлялося, Єврокомісія схвалила рішення про виділення Україні першого траншу Четвертої програми макрофінансування ЄС в обсязі 500 млн євро.

Рада ЄС 26 червня затвердила виділення одного мільярда євро Україні. До цього Європарламент більшістю голосів підтримав пропозицію Єврокомісії про підписання нової програми макрофінансування Євросоюзу з Україною. Верховна Рада України ратифікувала меморандум 8 листопада 2018 р.