UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністр сільського господарства Польщі вибачився за розсипану українську пшеницю

Міністр засудив форму протесту, проте виправдав дії фермерів по суті

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкерський попросив вибачення за інцидент з розсипанням зерна на кордоні і назвав ситуацію з протестами польських фермерів «напруженою», закликаючи до діалогу.

«Від імені польських фермерів я прошу вибачення за такий вчинок відчаю та прошу з розумінням ставитися до їх надзвичайно важкої ситуації. Ми ведемо технічні переговори з Міністерством сільського господарства України, під час яких хочемо визначити умови торгівлі, які б обмежили надходження товарів, які порушують стабільність агропродовольчих ринків», – сказав він у заяві.

"Фермери не стримали емоцій" - Чеслав Сєкерський

В коментарі, який опублікований на офіційній сторінці Міністерства сільського господарства та розвитку села Чеслава Сєкерський виправдовує дії фермерів, вказуючи, що це не виняткова акція.

“Польські фермери висипали частину зерна з українських вантажівок. Як на мене, це не правильна форма протесту, але її часто використовують фермери в різних країнах. Фермери не стримали своїх емоцій, але варто пам’ятати, що вони перебувають у дуже складній економічній ситуації. На початку весняно-польових робіт у них немає грошей на закупівлю добрив та засобів захисту рослин. Важко не зрозуміти їхній відчай”, – зазначено у коментарі.

Міністр вважає, що мають бути домовленості в Брюсселі

Разом з тим міністр закликав до діалогу та вказує, що деякі представники української влади, зокрема один з міських голів України дуже емоційно висловились щодо акції протесту. Польський міністр наголошує, що наразі йде взаємний обмін товарами, тому варто шукати компроміс “Я усвідомлюю, що торгівля йде в обидві сторони, і ми також експортуємо в Україну”, – зазначає Чеслав Сєкерський.

На думку міністра, розв'язання проблеми має бути у площині не стільки польсько-українських відносин, як у рішеннях Європейської Комісії, яка відповідає за організацію та правила торгівлі на спільному європейському ринку.

У Центрі протидії дезінформації при РНБО встановили, що організатором провокації є Рафал Маклер. Це лише підтверджує, що вона відповідає інтересам Росії, яка намагається розсварити українців та поляків. Маклер – один із натхненників протестів, власник логістичної компанії та лідер люблінського осередку маргінальної партії "Конфедерація". "Ця політсила виступає за вихід Польщі з ЄС, критикує розміщення військ НАТО в країні та агітує за покращення стосунків з РФ, — розповіли у РНБО. - Партія не користується широкою підтримкою поляків. Сам Маклер балотувався у 2019 році в Сейм, але невдало".