UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністр енергетики розповів про ситуацію з відбором газу та плани до кінця опалювального сезону

Відбір газу з підземних сховищ у січні виявився меншим, ніж раніше прогнозувалося,

Для поточного опалювального сезону характерне різке збільшення рівня споживання електроенергії та зниження обсягів газу, що використовується. Про це розповів міністр енергетики Герман Галущенко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ми сформували необхідний резерв генерації. На сьогоднішній день цей резерв становить близько 600 МВт - атомна генерація, 400 МВт - ТЕС та близько 2,5 тис. МВт - ГЕС та ГАЕС. Це все дає можливість нам спокійно проходити опалювальний сезон", - сказав Галущенко.

Він нагадав, що наразі працюють усі 15 енергоблоків атомних електростанцій. Плюс, за його словами, продовжується нарощування запасів вугілля.

Галущенко також повідомив, що середньодобовий відбір газу з підземних сховищ становить 85 млн. кубометрів. За його словами, відбір газу зі сховищ у січні виявився меншим за прогноз на 600 млн куб м.

Він також розповів про плани щодо імпорту газу.

"Що важливо щодо газу, це також така подія, як початок його імпорту, і йдеться про закачування газу для стійкого проходження вже наступного опалювального сезону, і є також дуже важлива новина – це збільшення гарантованих обсягів потужності імпорту газу", - наголосив він.

За словами Галущенка, було збільшено до 42 млн. куб. м на добу гарантований обсяг імпорту зі Словаччини, а також встановлено на рівні 8 млн. куб. м за добу обсяг імпорту з Угорщини.

Читайте також: Україна та Словаччина обіцяють здивувати зростанням потужності для імпорту газу

Раніше повідомлялося, що за минулий місяць (січень 2022 р.) із підземних сховищ газу (ПСГ) було відібрано 2,4 млрд куб м. ресурсу. При цьому відбір з початку сезону становив 7,5 млрд куб. м газу. Тобто за січень було відібрано третину всього відібраного газу за весь поточний сезон.

Минулого тижня оператор ГТС України заявив, що запаси газу в українських підземних сховищах скорочуються дуже високими темпами. Тим часом у російському "Газпромі" заявили, що   запаси газу в підземних сховищах газу Європи та України перебувають на "історичних мінімумах".

Як Україні пройти цей опалювальний сезон, якщо ми спустошимо всі засіки та полиці, читайте у статті   Ігоря Маскалевича    для DT.UA   Про дефіцит газу, грошей та здорового глузду".