UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністр енергетики РФ не чекає потрясінь після повернення іранської нафти

Іран готовий продавати свою нафту за будь-якою ціною і повернути свою частку ринку в розмірі понад 1 млн барелів на добу. У Росії не бачать приводу для занепокоєння.

Повернення Ірану в якості повноправного гравця на світовий ринок нафти посилить конкуренцію і може мати певний корегуючий вплив на поточні котирування, заявив міністр енергетики РФ Олександр Новак.

"Разом з тим, виходжу з того, що Іран як великий експортер нафти і член ОПЕК зацікавлений в стабільності і передбачуваності світового ринку вуглеводнів, і його дії не призведуть до серйозних потрясінь, яких останнім часом і так було достатньо", - сказав він.

Міністр нафти Ірану Біжан Намдар Зангане заявив, що Іран готовий продавати свою нафту за будь-якою ціною.

"Ми повинні продавати свою нафту, незважаючи на те, що ціна йде вниз або вгору до 100 доларів за барель. Навіть якщо ми хочемо продавати нафту дорожче, ціна визначається ринком. Після зняття санкцій Іран поверне свою частку ринку в розмірі понад 1 млн барелів на добу", - сказав він.

Міністр зазначив, що Іран збільшить видобуток на 500 тисяч барелів на добу, як тільки санкції знімуть.

Нафтові котирування підвищуються 27 серпня, демонструючи рекордні темпи зростання за три місяці. Жовтневі ф'ючерси на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures до 17:25 подорожчали на 1,98 доларів (4,59%) - до 45,12 доларів за барель.