UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністерства і відомства саботують приватизацію - глава ФДМ

У ФДМ передано чотири з 201 об'єктів для приватизації.

Міністерства і відомства до кінця 2020 року передали Фонду держмайна (ФДМ) на приватизацію тільки чотири об'єкти з 201, які вони повинні були передати згідно з прийнятим рішенням уряду. Про це повідомив глава ФДМ Дмитро Сенниченко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Це називається невиконанням рішень уряду. Ми попросили знайти тих, хто це рішення саботує, і покарати. Якщо немає покарання, то навіщо виконувати рішення Кабінету міністрів?" - підкреслив він.

Сенниченко додав, що попередній уряд прем'єра Олексія Гончарука в грудні 2019 року ухвалив рішення про передачу на приватизацію 530 підприємств, і за рік Фонду передали 410.

"Бо міністр сказав заступнику, той - держсекретареві, далі сказали завгоспа, а завгосп думає - послухайте, курорт нам самим потрібен, тому дамо Фонду всякий мотлох", - пояснив глава ФДМ такий показник.

За його словами, 191 з цих 410 підприємств є "привидами": не функціонують, не звітують або ж з ними відсутній будь-який зв'язок, ще 103 знаходяться в процесі ліквідації або банкрутства, 76 - збиткові або їх борги перевищують суму активів, і тільки 40 - прибуткові.

Він додав, що за оцінками Фонду від 1200 до 1500 держкомпаній з 3600 доведеться ліквідувати в зв'язку з їх нинішнім жалюгідним становищем, тому ФДМ разом з народними депутатами зараз працює над удосконаленням закону про банкрутство для забезпечення ресурсної його бази і зняття всіх штучних перешкод.

Читайте також: Будівництво ізоляторів і приватизація в'язниць: У Мін'юсті поділилися планами на 2021 год

Повідомлялося, що від приватизації державних активів в 2020 році в держбюджет направлено 2,5 млрд грн.