UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінімальні ціни для експорту зерна: стало відомо, коли почне працювати механізм

Мінагрополітики прогнозує, що в серпні механізм вже буде працювати.

Механізм мінімальних цін на зерно, який впровадила Верховна Рада через чорний експорт, запрацює не раніше серпня. Такий прогноз оприлюднив представник Мінагрополітики Михайло Соколов на зустрічі з учасниками ринка.

Новий механізм передбачає заборону на експорт за договорами на постачання пшениці, кукурудзи, соняшникової олії, сої, ріпаку та деяких інших сільськогосподарських товарів, у яких контрактні ціни нижчі мінімально допустимих.

"Ми беремо 5% від усіх контрактів, які були укладені за найнижчими цінами, і з них рахуємо середню ціну. І отриманий результат ще додатково дисконтується на 10%. Таким чином, ця мінімальна розрахована ціна буде нижчою за середньозважену ціну", – розповів Соколова, передає ASAP Agri.

Соколов запевнив, що кількість угод, укладених за цінами, нижчими за розраховану мінімальну ціну, дуже невелика.

Хоча українські аграрії невдоволені запровадженням даного механізму. На їх думку, через нього в зоні ризику опиняється половину  агроекспорту.

Відповідно до заяви Української зернової асоціації, що новий механізм фактично знищить систему форвардних контрактів і позбавить аграрні підприємства банківських кредитів, які забезпечені цими контрактами.

Повідомлялось, що Єврокомісія розглядає можливість найближчим часом запровадити ввізне мито на українські яйця та цукор. Днями ЄК вирішила, що починаючи з 19 червня поточного року та до 5 червня 2025 року український овес імпортуватиметься до країн Євросоюзу в рамках тарифної квоти, що діяла до війни (з 2016 року) між двома сторонами.