UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінімальна пенсія: які суми отримують в Україні

Її розмір залежить від виду виплати.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. Багато пенсіонерів отримують мінімальні пенсії. Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін розповів, які суми вони отримують та від чого вони залежать, пише «На пенсії».

Читайте також: Пенсія за вислугу років: хто з працівників авіації має на неї право

Пенсійне законодавство передбачає, що жодна пенсійна виплата не може бути нижчою за прожитковий мінімум, встановлений для осіб, які втратили працездатність. В 2024 році цей показник затверджений на рівні 2361 гривні.

За даними Пенсійного фонду, станом на 1 липня 2024 року розмір середньої пенсії в Україні складає 5816,62 гривні. Однак майже дві третини пенсіонерів (62% від загальної кількості) отримують пенсію в розмірі до п’яти тисяч гривень. Тобто більша частина таких людей перебуває за межею бідності.

«Втім, є пенсіонери, у яких мінімальна пенсія може перевищувати навіть 10 тисяч гривень, наприклад, деякі ветерани війни та чорнобильці. Загалом єдиних правил нарахування пенсій для всіх категорій громадян ніколи не існувало. До уніфікації вітчизняному пенсійному законодавству ще дуже далеко, тому на сьогодні одночасно існує десятки різних видів мінімальної пенсійної виплати – залежно від виду пенсії, віку, стажу або наявного статусу», – зазначив експерт.

Мінімальні пенсії за віком і за інвалідністю

Мінімальна пенсія за віком призначається в розмірі не меншому за прожитковий мінімум – 2361 гривня. Однак залежно від віку, стажу і того, працює людина чи ні, існують різні доплати, щоб загальний розмір пенсії з усіма надбавками був не нижчим за певні суми.

3370 гривень отримують:

3240 гривень нараховують:

2980 гривень виплачують:

2725 гривень належать іншим пенсіонерам, які не працюють (і не мають необхідного стажу, зазначеного вище).

Зазначена градація діє з 1 березня 2024 року. У всіх випадках мова йде про пенсії за віком або за інвалідністю, призначені на загальних підставах за законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Мінімальна пенсія шахтарів

7083 гривні – мінімальна пенсія для осіб, які відпрацювали на підземних роботах за списком №1 не менше 15 років для чоловіків і не менше 7,5 року для жінок (не менше трьох прожиткових мінімумів – 2361 х 3).

Мінімальні пенсії за втратою годувальника

Розмір таких виплат залежить від того, був померлий годувальник цивільним чи військовим.

Цивільні пенсії:

Військові пенсії:

Мінімальні пенсії для ветеранів

Зараз гарантовані пенсії ветеранів мають бути не меншими ніж:

Мінімальна пенсія за інвалідністю для військовослужбовців, які не мають статусу ветерана війни

Ці виплати нараховують залежно від групи інвалідності:

Мінімальна пенсія за інвалідністю для чорнобильців

Для ліквідаторів розмір мінімальної виплати залежить від групи інвалідності і не може бути нижчим за:

Для інших осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи:

Експерт зазначив, що всі суми вказано станом на 2024 рік з урахуванням березневої індексації. Частина виплат залежить від прожиткового мінімуму, частина – від середньої зарплати по країні, частина затверджена Кабінетом Міністрів у фіксованих розмірах.

«В більшості випадків зазначені розміри означають, що коли пенсія з усіма надбавками не досягає певних сум, то до таких пенсій встановлюється цільова доплата, щоб загальний розмір виплати був не меншим, ніж затверджено. Тому правильніше казати не «мінімальна пенсія», а «мінімальна пенсійна виплата». Як бачимо, у кожного вона своя», – підсумував він.

Нагадаємо, до якого віку діти-сироти можуть отримувати пенсію з втрати годувальника.