UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінгареллі назвав причину відмови ЄС у наданні макрофінансової допомоги Україні

Єврокомісія могла ухвалити рішення про надання Україні 600 мільйонів євро ще минулого року, але досі не зробила цього.

Україна не виконала всі умови для отримання макрофінансової допомоги Європейського Союзу, тому Єврокомісія поки що не може прийняти позитивне рішення з цього питання, повідомив голова представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі.

В ефірі "Українського радіо" в середу, 10 січня, європейський дипломат заявив, що минулого року Київ виконав 17 з 21 умови. Таким чином, залишаються невиконаними ще чотири умови, передає "Укрінформ".

"У листопаді під час Саміту Східного партнерства президент України Петро Порошенко особисто звернувся до президента Європейської комісії Жана-Клода Юнкера з питанням, чи можливе надання Євросоюзом нової макрофінансової допомоги Україні. І пан Юнкер сказав своїм службам, щоб ті провели оцінку обсягу допомоги й оцінили можливість її надання", - розповів Мінгареллі.

За результатами перевірки з'ясувалося, що ЄС "зараз не може" виділити Україні черговий транш у розмірі 600 мільйонів євро.

У грудні минулого року голова представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі нагадав, що до кінця 2017 року Єврокомісія планувала прийняти рішення про виділення Україні 600 мільйонів євро макрофінансової допомоги, але не змогла цього зробити через невиконання Києвом частину умов.

Нагадаємо, що Україна отримала два транші на загальну суму 1,2 млрд євро з передбачених 1,8 млрд євро макрофінансування. Програма закінчується 4 січня 2018 року.

При цьому Єврокомісія готова розглянути нову програму макрофінансування.