UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінфін спрощує доступ до ОВДП

Кількість первинних дилерів, які мають виключне право купувати облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) під час первинних аукціонів Мінфіну, зможе перевищувати 16 банків.

Відповідні зміни внесено наказом Мінфіну №47 від 31 січня, зареєстрованим Мін'юстом 16 лютого і оприлюдненим 1 березня.

Тепер міністр фінансів зможе прийняти рішення про розширення числа первинних дилерів і проведення конкурсу з їхнього відбору. При визначенні переможців конкурсу будуть враховуватися обсяги купівлі ОВДП не тільки на первинному, але і на вторинному ринках. Отримати статус первинного дилера можуть банки зі статутним капіталом не менше 10 млн євро, загальний обсяг торгівлі ОВДП яких з 2005 року перевищив 1 млрд грн. Дилери зобов'язані щоденно котирувати облігації на біржах, подавати конкурентні заявки на покупку при їхньому розміщенні і купувати ОВДП в обсязі не менше 3% загального обсягу розміщення протягом півроку.

Зараз первинними дилерами є «ING Bank Україна», «Ощадбанк», «УкрСиббанк», «Райффайзен Банк Аваль», «Родовід Банк», OTP Bank, UniCredit Bank, «Ерсте Банк», банк «Київ», «Київська Русь», Credit Agricole, «Укрексімбанк», «Сітібанк» і «Дочірній банк Сбербанку Росії».

За матеріалами: Коммерсантъ-Украина