UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінфін змінив форму власності "Укренерго"

"Укренерго" тепер приватне акціонерне товариство.

Міністерство фінансів України затвердив створення приватного акціонерного товариства (ПРАТ) "НЕК Укренерго". Такий наказ був підписаний міністром фінансів Оксаною Маркаровою, пише прес-служба держкомпанії.

"Укренерго" зареєстроване як приватне акціонерне товариство, 100% акцій якого належить державі. Наказ про перетворення ДП "НЕК Укренерго" в акціонерне товариство Міністерство фінансів прийняло 29 липня 2019", - йдеться в повідомленні.

Розмір статутного капіталу "Укренерго" складе 37,2 млрд грн.

Перетворення "Укренерго" в акціонерне товариство: забезпечить можливість самостійно залучати кредитні та інвестиційні кошти; підвищить прозорість діяльності компанії (аудит і обов'язкове розкриття фінансової інформації); дозволяє "Укренерго" виконати зобов'язання перед ЄБРР, за рахунок якого фінансується будівництво високовольтних ліній з Рівненської АЕС до ПС Київська та з Запорізької АЕС до ПС Каховська; підвищить ефективність управління діяльністю; дозволить виконати одну з основних умов для підтвердження незалежного статусу системного оператора (сертифікація). Це умова визначена законом "Про ринок електричної енергії" та Директиви Третього енергопакету ЄС; забезпечить виконання державою умов для отримання чергового траншу макрофінансової допомоги з боку ЄС.

На даний момент йде підготовка необхідних документів для подання в Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку.

Очікується, що в серпні "Укренерго" отримає свідоцтво про реєстрацію випуску акцій.