UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінфін України відреагував на позов Росії щодо "боргу Януковича"

Україна готова "рішуче" відстоювати свої інтереси в лондонському суді.

Міністерство фінансів України підтверджує факт формального початку розгляду позову Росії щодо "боргу Януковича" в $ 3 млрд в Лондонському суді. Позиція України в цій справі не змінилася - Київ готовий до судових розглядів, йдеться в офіційній заяві відомства в четвер, 18 лютого.

"Україна має намір та повністю готова рішуче відстоювати свої інтереси щодо зазначених єврооблігацій в англійському суді", – йдеться в коментарі Мінфіну.

Напередодні в середу, 17 лютого, Мінфін Росії подав судовий позов проти України в Високий суд Лондона "в цілях стягнення заборгованості за облігаціями України номінальною вартістю $ 3 млрд і відшкодування судових витрат РФ".

Міністр фінансів РФ Антон Силуанов назвав "історичним прецедентом" розгляд такого спору в судовому порядку.

zn
У Росії було два варіанти, в який суд звертатися щодо боргу Януковича - у Високий суд Лондона або в Лондонський комерційний арбітраж.

Справа в тому, що процеси у Високому суді Лондона публічні, на відміну від Лондонського комерційного арбітражу, де процес конфіденційний, пояснювала раніше в інтерв'ю ZN.UA заступник голови МЗС України з питань євроінтеграції Олена Зеркаль.

"Високий суд Лондона передбачає публічні слухання і обговорення у присутності всіх. Ми вже бачили це по справі Березовського і Абрамовича. Загалом, суд може затребувати будь-які документи, пов'язані з "боргом Януковича", і будь-яких людей... Всі ті заяви українських і російських політиків, які робилися перед видачею Росією Януковичу кредиту в $ 3 млрд, опиняться під пильною увагою. Як і те, на що були витрачені ці три мільярди", - поянила вона.

У грудні 2013 року президент РФ Володимир Путін запропонував Віктору Януковичу кредит на 15 млрд, з яких колишній український президент зміг отримати лише $ 3 млрд(гроші були отримані шляхом викупу українських еврооблигаци російським Фондом національного добробуту на ірландській біржі).

Режим Януковича розраховував отримати наступні $ 2 млрд, але не встиг. Після початку Евромайдана, Янукович і частину його команди бігли в Росію в кінці лютого 2014 року.

Сьогодні керівництво України вважає цей кредит "політичної хабарем від Росії за відмову Януковича підписувати асоціацію з ЄС".

У свою чергу глава Мінфіну РФ раніше визнав, що, викупивши у 2013 році українські єврооблігації на ринку, Росія "по суті, простягнула руку допомоги" режиму Януковича, оскільки ніхто більше не хотів давати йому в борг.

Україна в листопаді 2015 року реструктуризувала зовнішні борги на суму $ 12 млрд. Росії пропонувалися ті ж умови. Однак Москва відмовилася взяти участь в реструктуризації, зажадавши повернення коштів повному обсязі і обіцяючи подати в суд, якщо їх не отримає.

Після рішення МВФ про "суверенний" статус $ 3 млрд боргу, Україна заявила про готовність до сумлінних переговорів з РФ для досягнення взаємної згоди щодо реструктуризації боргу.

Відмова Києва виплачувати $ 3 млрд боргу Росії не буде вважатися дефолтом України, раніше заявило агентство Fitch Ratings.