UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінфін РФ поки не прийняв рішення щодо другого траншу кредиту та чекає оплати за газ

У Москві фактично пов'язали переклад Росією другого траншу Україні з виконанням Києвом зобов'язань за розрахунком за газ.

Російська Федерація поки не прийняла рішення про перерахування другого траншу фінансової допомоги Україні, і очікує від Києва погашення заборгованості за російський газ. Про це повідомив сьогодні журналістам в Сочі міністр фінансів РФ Антон Силуанов.

"Ми чекаємо виконання зобов'язань українською стороною за розрахунками за газ. Все-таки сума там немаленька. З січня повинна бути проплата, вона поки що не здійснена, тому все-таки хотіли, щоб ми разом виконували одне перед одним наші зобов'язання", - цитує російського міністра "Інтерфакс".

ТАКОЖ: У Москві хочуть зрозуміти, що Київ буде витрачати кредитні гроші

За словами Сілуанова, Мінфін РФ має намір виконати те, що пообіцяв Києву Президент Росії Володимир Путін, проте чекає від України і зустрічних кроків по виконанню взятих на себе зобов'язань.

"Ми не пов'язуємо транші з виконанням зобов'язань з розрахунками за газ між "Нафтогазом України" і "Газпромом". Але, тим не менш, це державні організації, а ми завжди домовлялися про те, що і на міждержавному рівні, і між держкомпаніями наші зобов'язання повинні виконуватися", - пояснив він.

Міністр також зазначив, що домовленості про те, що з російських грошей Україна буде оплачувати російський газ, з Києвом не було.

Силуанов пояснив, що РФ зобов'язалася надати Україні 15 млрд дол. до травня поточного року, однак конкретного розкладу траншей складено не було.

У грудні 2013 року Росія і Україна досягли домовленостей про істотне зниження ціни на газ і кредит на $ 15 млрд.

В кінці січня в.о прем'єр-міністра Сергій Арбузов заявляв, що Україна розраховує найближчим часом отримати другий транш кредиту РФ у розмірі $ 2 млрд. "Ми вже отримали перший транш у розмірі $ 3 млрд і найближчим часом очікуємо отримати другий транш у розмірі $ 2 млрд", - сказав Арбузов.