UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінфін проти обов'язкової накопичувальної системи, якщо вона розширить дефіцит Пенсійного фонду

Зокрема, накопичувальні пенсії передбачатимуть підвищення "трудових" податків

Міністерство фінансів не підтримує введення обов'язкової накопичувальної пенсійної системи в разі, якщо вона призведе до розширення дефіциту Пенсійного фонду.

Про це заявив радник міністра фінансів Віталій Ломакович, передає Liga.net.

"Позиція Мінфіну - дефіцит ПФУ не повинен перевищувати 200 млрд грн. Це означає, що Мінфін не підтримує модель фінансування накопичувальних пенсій за рахунок скорочення чинних податків", - наголосив він.

Він додав, що накопичувальні пенсії передбачатимуть підвищення "трудових" податків, бізнесу необхідно дати "інший податковий бенефіт". Зокрема, він вважає доречним скорочення ПДВ до 15%.

Також Ломакович зазначив, що питання накопичувальних пенсій не виносився на обговорення під час місії Міжнародного валютного фонду - в МВФ зацікавлені параметрами бюджету в цілому.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що закон про введення в Україні накопичувального рівня пенсійної системи буде прийнятий вже в 2021 році. Уряд підготував відповідний законопроєкт і зараз питання знаходиться в законодавчій площині.

Відзначимо, у травні 2020 року Шмигаль допускав введення накопичувального рівня пенсійного системи до 2021 року. Він також зазначив, що буде три варіанти забрати гроші. Зокрема, перший варіант - при досягненні пенсійного віку отримав всю суму і роби, що хочеш, другий варіант - розстрочка виплат на 5-10 років і третій варіант - довічне утримання.

Читайте докладніше про накопичувальну систему в Україні в статті Лідії Ткаченко "Накопичувальний рівень пенсійної системи: який може бути українська модель?" в ZN.UA.