UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінфін пропонує "заморозити" ПДВ та податок на прибуток, переглянути "спрощенку"

Уряд хоче максимально прискорити процес отримання коштів від МВФ. Пакет щодо посилення фіскальних заходів планують розглянути та прийняти вже наступного тижня.

За інформацією ZN.UA, в п'ятницю, 21 березня, спікер Верховної Ради, в.о. президента Олександр Турчинов проведе нараду з головами фракцій та керівниками профільних парламентських комітетів, щоб депутати максимально швидко змогли відпрацювати кабмінівські "фіскальні" законопроекти з метою їх якнайшвидшого прийняття в Раді наступного тижня.

Крім того, ZN.UA стали відомі деякі подробиці підготовленого Мінфіном масштабного пакету законопроектів щодо посилення фіскальних заходів. Саме його Кабмін планує розглянути на позачерговому засіданні уряду в суботу, 22 березня.

зокрема, передбачається, що ставки по податку на прибуток і ПДВ будуть заморожені на нинішньому рівні, тобто 18% і 20% відповідно (замість їх зниження до 2015 року до 16% і 17%).

Передбачається також розширення бази оподаткування ПДВ при ввезенні імпортних товарів - неоподатковуваний мінімум буде знижений з 300 євро до 150.

До 2016 року буде продовжена норма про звільнення від сплати ПДВ за операціями з поставки зерна.

Планується і перегляд спрощеної системи оподаткування, механізм сплати фіксованого сільськогосподарського податку (ФСП).

Реалізація норм, за задумом ініціаторів, дозволить збільшити дохідну базу бюджету на 29 млрд.грн.

Відзначимо, що напередодні в середу, 19 березня, Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроект №4490 про зміни до Податкового кодексу, яким запропонував збільшити ставки по ряду податків і зборів, проіндексувавши їх на інфляційні 8,3%-8,6%. Так, з 1 квітня можуть бути підвищені ставки специфічної складової акцизного податку на сигарети в рамках індексації на 8,2%: для сигарет без фільтру - з 77,50 грн/1 тис. шт до 83,93 грн, з фільтром - з 173,20 грн/1 тис. шт до 187,58 грн.

Нагадаємо, з 1 січня ставка вже була переглянута, її зростання склало 6,6%. Таким чином, з початку року податкове навантаження на виробників може бути збільшена на більш ніж 15%. Адвалорна ставка залишиться незмінною - 12%).

Запропоновано також перегляд акцизу на міцний алкоголь і спирт. У разі прийняття законопроекту, підвищена ставка запрацює через три місяці після опублікування норми. В межах 8,2%-8,3% може бути збільшена ставка на спирт - з 56,42 грн за 1л 100%-ного спирту до 61,10 грн, кріплені вина - з 2,86 грн/1 л до 3,10 грн відповідно. Найменше - на 8% - ставка підніметься на пиво (до 0,94 грн/1 л). Акцизне навантаження для виробників натурального виноградного вина традиційно залишиться без змін.

Крім того, уряд пропонує переглянути ставку збору за реєстрацію транспортних засобів та суден, а також на індекс інфляції збільшити ставку утилізаційного збору (хоча раніше міністр економічного розвитку і торгівлі говорив про повну його скасування).

Зміни торкнуться ставок екологічного податку, ресурсних платежів, також будуть проіндексовані платежі за землю, нормативна оцінка яких не проведена.

У Мінфіні підрахували, що в зведений бюджет додатково може бути перераховано майже 2 млрд грн. !zn