UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінфін пропонує залишити "спрощенку" тільки для фізосіб

Мінфін і ДФС представили деталі своїх варіантів податкової реформи.

Міністерство фінансів України пропонує залишити спрощену систему оподаткування тільки для фізичних осіб-підприємців.

Мова про це йшла на засіданні Національної ради реформ, повідомив співзасновник громадської організації "Всеукраїнська громадянська платформа "Нова країна" Валерій Пекар.

На своїй сторінці в Facebook він написав, що при збереженні групи I і перетворення її в групу "А" (зі збереженням граничного річного обороту - ред.), нововведенням стане злиття груп II і III до "групи Б" з "стелею" обігу 2 млн грн і ставки податку 20% різниці між доходами і витратами. Причому не дозволяється вести облік і списувати на витрати 80% доходу (це еквівалентно ефективною ставкою оподаткування 4% обороту), або вести облік витрат і платити менше.

Пекар також написав, група IV – сільгоспвиробники і фермери – буде перетворена в групу "В", яка також отримає "стелю" в 2 млн грн, що означає втрату можливості працювати за спрощеною системою 15% найбільших таких господарств.

На засіданні Нацради реформ на продемонстрованих прикладах в ході обговорення податкової реформи, міністр фінансів Наталія Яресько показала, що нова система, з її точки зору, вирівнює справедливість оподаткування найманих працівників та самозайнятих.

У свою чергу глава ДФС Роман Насіров запропонував "нульове декларування" та контроль за витратами громадян.

За даними Пекаря, голова ДФС також вказав на необхідність введення лінійних норм амортизації, скасування авансових внесків з податку на прибуток (з одночасним введенням поквартальної сплати для платників в розмірі понад 20 млн грн), зниження податку на прибуток на суму 10% інвестицій (але не більше 30% суми податку).

Насиров також заявив про необхідність суттєвого спрощення звітності, запровадження комплексної системи справляння акцизного податку від імпортера/виробника до споживача, включаючи електронну акцизну марку, побудові однорівневої системи апеляційних оскаржень та введення податкової медіації (системи вирішення спорів) у рамках запланованої податкової реформи.

Він також наголосив на необхідності наведення порядку в оподаткуванні підприємств в зоні проведення АТО, введення 2-3-річного мораторію на будь-які пільги.

Раніше стало відомо, що в Україні введуть мораторій на три роки на зміну податкового законодавства. Заступник глави АП Дмитро Шимків повідомив, що Нацрада реформ домовився провести податкову реформу в нинішньому році і потім дати бізнесу "перепочинок".

Як писало раніше ZN.UA статті "Зачароване коло податкових недореформ", в цьому році Україну очікує черговий новий Податковий кодекс - вже зараз у профільному міністерстві кажуть про те, що навіть без змін податкових правил та ставок потрібно виправляти понад 50% тексту кодексу, у зв'язку з чим, можливо, його ухвалення в новій редакції. Очевидно, що змінений Податковий кодекс може стати неприємним сюрпризом для українців. Досі немає відповіді на питання, чого чекати платникам податків.