UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінфін не розглядає варіанти без траншу МВФ у 2021 році - Марченко

Позиція Фонду важлива на ринку капіталу.

Міністерство фінансів не розглядає варіанти, при яких би Україна опинилася без підтримки Міжнародного валютного фонду (МВФ). Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю виданню "Кореспондент".

"У цьому році планів без МВФ ми не розглядаємо. Тому що ціна питання досить велика", - сказав він.

Як підкреслив глава Мінфіну, позиція МВФ важлива на ринках капіталу для зовнішніх запозичень, для отримання фінансування від міжнародних партнерів, як Всесвітній банк і Єврокомісія.

Крім антикорупційної інфраструктури, проведення судової реформи та врегулювання тарифних питань на ринку газу, серед "домашніх завдань" України, які обговорюються в переговорах з Фондом, Марченко також назвав консолідацію бюджету на 2022 рік.

"Особливих суперечок з командою Фонду немає. Є питання формулювань зобов'язань, які ми беремо на себе. Тут більше питання технічне - сформулювати зобов'язання. Та й які можуть бути суперечки? Наприклад, навколо ринку природного газу. Є питання, як зробити так, щоб ситуація зі створенням регуляції на цьому ринку була мінімізована ", - зазначив Марченко.

Читайте також: Марченко розповів, як в МВФ відносяться до фіксації ціни на газ в Україні

Нагадаємо, що Кабінет міністрів у ході переговорів з Міжнародним валютним фондом запевнив, що державного регулювання цін на ринку газу в Україні не буде. Введення обмежень на 2 місяці - тимчасовий захід.

Обсяг планових платежів України Міжнародному валютному фонду в 2021 році становить близько $1,6 млрд.

Аналітики інвестиційного банку JP Morgan прогнозують, що staff-level agreement між Україною і МВФ може бути укладений за підсумками роботи місії Фонду в грудні-січні. Однак виплата коштів в січні-березні цього року малоймовірна