UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міненерго про ситуацію в енергосистемі: дефіцит відсутній, але це не надовго

Енергетики готуються до нового похолодання.

Від сьогодні в Україні потепління, і, як результат, зник дефіцит електроенергії. Тобто споживання впало, і тепер електрики вистачає для повного покриття споживання. Однак синоптики попередили про нове похолоданняю. Ситуація на електростанціях залишається складною, повідомили в "Укренерго" та Міненерго.

Енергетики зазначили, що один із блоків електростанцій після ремонту повернувся в роботу, але на кількох все ще тривають аварійні ремонти.

"Сьогодні (24 листопада – ред.) потепління знизило рівень споживання. Ранковий максимум 24 листопада був на 6,5% меншим, ніж цей показник 23 листопада. Але синоптики попереджають про нову хвилю похолодання вже в неділю, тож, будь ласка, продовжуйте споживати дбайливо", – заявили енергетики.

У Міненерго запевняють: масово відключати електроенергію почнуть лише за умови серйозних пошкоджень енергосистеми – через обстріли Росією або погодні умови (наприклад, налипання снігу або сильного вітру). При цьому саме по собі похолодання хоч і викличе додаткове навантаження на мережі, до відключень не призведе – адже енергетики готувалися до такого сценарію.

За підсумком минулої доби аварійні відключення світла зафіксовано у 635 населених пунктах більшості областей країни.

Читайте також: Енергетики переходять в посилений режим роботи в Києві та області

Повідомлялось, що в разі, якщо не вдасться компенсувати дефіцит електроенергії через похолодання, в Україні можуть запровадити графіки відключень світла на 1-2 години. Про це попередив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.