UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Міненерго вигадали, як за допомогою МАГАТЕ збільшити безпеку атомної генерації України

Слід очікувати, що МАГАТЕ буде частіше "занепокоєне". 

Міністерство енергетики з радістю повідомило про те, що домовилось з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) про поширення дії  моніторингових місій організації на ключові підстанції, від яких залежить стабільна робота атомних електростанцій. Про це повідомляє міністерства.

Відповідно до повідомлення, місія почне працювати наступного тижня.

Директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зазначив, що агентство запровадить систему візитів своєї команди на ці підстанції, затвердить періодичність, робитиме звіти тощо.

"Дуже важливим питанням є як захистити ті підстанцій, які є ключовими саме для атомної генерації. І навіть за відсутності прямих атак на ядерні потужності, коли вони атакують ті підстанції, то це створює ядерну загрозу. Тому я хочу повернутися до того прохання, яке ми вже озвучували, щодо створення місії МАГАТЕ для цих ключових підстанцій. У нашому баченні, ці місії допоможуть знизити небезпеку", - зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Варто очікувати, що Гроссі буде частіше приїздити в Україну, а МАГАТЕ буде частіше "занепокоєне" обстрілами по енергетичній інфраструктурі України. 

Читайте також: Ситуація на Запорізькій АЕС «крихка та нестабільна» – МАГАТЕ

Раніше гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі вирішив приїхати в Україну через відключення чотирьох атомних реакторів. Адже через атаки росіян від мережі тимчасово відключалися чотири реактори на Рівненській та Південноукраїнській АЕС. Атака також вплинула на ситуацію з енергопостачанням на Хмельницькій АЕС та зупиненій Чорнобильській АЕС.