UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мінекономіки: Більше половини державного майна управляється неефективно

За результатами проведеного моніторингу ефективності управління об’єктами державної власності, понад 50% органів, уповноважених управляти державним майном, здійснюють управління об’єктами неефективно, заявляють в Мінекономіки.

За результатами проведеного моніторингу ефективності управління об’єктами державної власності, понад 50% органів, уповноважених управляти державним майном, здійснюють управління об’єктами неефективно.

Про це говориться в пояснювальній аналітичній записці до розробленого Мінекономіки законопроекту про приватизацію держмайна за підписом першого заступника міністра економіки України Володимира Бандурова.

Крім того, враховуючи низьку інвестиційну привабливість підприємств, які пропонуються до продажу у 2010 році, а також систематичне невиконання Фондом державного майна завдань, встановлених державним бюджетом, існує загроза невиконання планових показників надходжень від приватизації, що може призвести до незбалансованості держбюджету та недофінансування важливих загальнодержавних програм.

При цьому приватизація підприємств, подальше збереження яких у державній власності є економічно недоцільним, є ефективним інструментом оптимізації структури державного сектору економіки, залучення недержавних інвестицій у розвиток виробництва і збільшення надходження коштів до державного бюджету.

Як повідомлялося, законопроектом, зокрема, пропонується зняти обмеження на приватизацію підприємств НКАУ, підприємств авіаційної промисловості, підприємств з виробництва основної залізничної техніки, підприємств, які ввійшли до статутного капіталу ДАК "Хліб України" і не забезпечують зберігання зерна державного резерву, деяких об’єктів портової інфраструктури, майнових комплексів з виробництва вина і лікеро-горілчаних виробів, підприємств соляної промисловості, об’єктів державної системи сертифікації тощо.

Крім того, законопроектом пропонується виключити з переліку 706 об’єктів, які були реорганізовані, ліквідовані або втратили ознаки загальнодержавного значення.

Згідно даним Мінекономіки, загальна кількість суб’єктів господарювання державного сектору економіки складає понад 4, 1 тисячі об’єктів, у тому числі 3,8 тисячі державних підприємств і 0,3 тисячі господарських товариств, у яких частка державної власності у статутному капіталі перевищує 50%.

До чинної редакції Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації"(далі – перелік) на сьогодні включено 1538 об’єктів.