UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міндовкілля хоче привласнити назву громадської організації «Екодія»

В міністерстві наполягають, непорозумінь не буде.  

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України планує назвати майбутню платформу екологічних державних послуг на порталі Дія – «Еко.Дія». Це співзвучно з назвою громадської організації, яка існує більше чотирьох років – «Екодія», йдеться у повідомленні організації.

«Ми заявляємо, що це некомпетентність тих, хто приймав таке рішення. Екодія вимагає, щоб міністерство змінило назву платформи на ту, яка НЕ буде асоціюватись із нашою громадською організацією», - зазначають у «Екодія».      

У організації додають, що 29 вересня 2020 року – «Екодія» подала заявку до Укрпатенту про реєстрацію нашої назви «Екодія» як торговельної марки. Назву повинні затвердити до кінця серпня 2021. 

«Наприкінці 2020 або на початку 2021 року – представники Міндовкілля вирішили назвати майбутню платформу екологічних державних послуг на порталі Дія – «Еко.Дія». За словами заступника Міндовкілля Руслана Стрільця, причиною обрання такої назви є результати голосування на сторінці Facebook міністра Романа Абрамовського у грудні 2020 року. В тому ж голосуванні можна побачити мінімум 6 коментарів про існування ГО з такою назвою. 1 лютого 2021 року – представники Міндовкілля надіслали ГО лист, в якому попросили підтвердити, що у майбутньому не буде непорозумінь і спірних питань», - говориться у повідомленні.

Однак в ГО вважають, що співзвучна та фонетично ідентична назва «Еко.Дія» заплутає користувачів, які шукатимуть державні послуги в інтернеті. Частина запитів зі словом «екодія» та «еко.дія» вестимуть на сайт та сторінки соціальних мереж ГО. Користувачі не будуть відразу знаходити потрібних послуг державної платформи на порталі Дія. 

Крім цього, ГО буде асоціюватися з державними послугами. А позиції ГО в ЗМІ можуть сприйматися аудиторією як такі, що відображають офіційну позицію уряду, зокрема Міндовкілля.

Як вважають в ГО, дії Міндовкілля порушують закон. Якщо платформу «Еко.Дія» на порталі Дія запустять після того, як буде отримано підтвердження про реєстрацію торговельної марки ГО «Екодія». Назва з крапкою «Еко.Дія» нічим не відрізняється від назви «Екодія». Згідно з частиною 2 статті 5 Закону України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг”, чітко визначено перелік охоронюваних позначень - розділові знаки, зокрема крапка, не належать до позначень, що охороняються у складі торговельних марок. Відповідно до частини дев’ятої статті 10 Закону України «Про громадські об’єднання», забороняється використання найменування громадського об'єднання фізичними та юридичними особами, які не належать до цього громадського об'єднання, без згоди такого громадського об'єднання для цілей, не пов'язаних з діяльністю цього громадського об'єднання.

«Цифровізація державних послуг – це, безумовно, важливо для подолання корупції. Але починати надання цифрових послуг з порушення законодавства – поганий початок. Ми вимагаємо, щоб міністр охорони довкілля Роман Абрамовський змінив майбутню назву платформи на іншу, не співзвучну з назвою нашої громадської організації. Цим пан Роман покаже свою повагу та повагу з боку Міндовкілля до громадянського суспільства і правової держави», – заявила Наталя Гозак, виконавча директорка ГО Екодія.