UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міндоходів дістало з "податкових ям" 2,6 млрд гривень

За оцінками Міндоходів, тіньовий обіг через "податкові ями" в 2013 році склав більше 300 млрд гривень, що призвело до 50-70 млрд гривень недоотриманих податків до держбюджету.

За рахунок ліквідації корупційних схем для незаконного отримання податкового кредиту - так званих "податкових ям", Міндоходів в травні залучило до державного бюджету 2,6 млрд гривень. Про це заявив перший заступник міністра доходів і зборів Ігор Білоус, повідомляє прес-служба міністертсва.

Як наголошується, йдеться про боротьбу з так званими "податковими ямами" - фіктивними підприємствами, які надавали підприємствам послуги з отримання схемного кредиту з ПДВ та мінімізації податку на прибуток.

За оцінками Міндоходів, тіньовий обіг через " податкові ями в 2013 році склав більше 300 млрд гривень, що призвело до 50-70 млрд гривень недоотриманих податкових надходжень у державний бюджет. А середньомісячний обсяг схемного кредиту в минулому році досяг 3,9 млрд гривень.

"Податкові ями існували завжди, проте в останні роки, під крилом попереднього керівництва Міндоходів, проблема розкрадання ПДВ набула катастрофічних розмірів. Боротьба з нею є складною, адже, на відміну від організаторів цих схем, що ми працюємо виключно в правовому полі. Тим не менш, вже зараз стають очевидними перші результати нашої роботи", - сказав Білоус.

Нове керівництво Міндоходів, яке почало роботу в березні, з перших днів оголосило війну податковим ямам.

Завдяки протидії формуванню схемного кредиту, закриття так званих "державних програм" ліквідації "партизанських" майданчиків, обсяги незаконного кредиту зменшуються щомісяця.

В результаті, заявки на відшкодування ПДВ зменшилися майже на 700 млн гривень, а нарахування зросли на 900 млн гривень.

За рахунок детінізації Міністерству вдалося перекрити втрати від падіння економіки і забезпечити стабільні надходження в бюджет. !zn

Читайте також:

Ринок обналічки: послесемейное роздолля

Кабмін схвалив законопроект про "податковий компроміс"

"Афери" Курченко обійшлися Україні в 26 млрд, - Аваков

Кабмін вирішив не розділяти податкову і митницю: замість Міндоходів створена Державна фіскальна служба України