UA / RU
Підтримати ZN.ua

Метінвест заплатив до бюджету України майже 50 мільярдів гривень податків від початку війни  

Хоча у 2021 році Група Метінвест сплатила до бюджету країни 52,7 млрд грн податків, повномасштабне вторгнення РФ суттєво вплинуло на діяльність компанії, і у 2022 році сума відрахувань до бюджету знизилась до 20,5 млрд грн, а у 2023 році — до 14,6 млрд грн. Однак компанія, попри труднощі,  змогла пристосуватися та залишилась одним із найбільших платників податків в Україні. В підсумку впродовж першого півріччя цього року Метінвест збільшив відрахування до бюджету до 10 млрд грн, і ввійшов до рейтину найбільших платників податків України, який підготувало видання delo.ua. 

Як зазначили в компанії, зменшення суми сплачених податків в умовах війни зумовлене багатьма факторами, в тому числі  проблемами з завантаженням активів, блокадою моря, втратою контролю над підприємствами в Маріуполі та зупинкою Авдіївського коксохімічного заводу (АКХЗ). Та+кож на роботу холдингу впливають постійні обстріли, логістичні обмеження, дефіцит електроенергії та кадровий голод. 

Найбільші за обсягом відрахування компанія сплатила за користування надрами (2,9 млрд грн). Також в трійку сплачених зобов’язань ввійшли єдиний соціальний внесок (1,8 млрд грн) та податок на доходи фізичних осіб (1,7 млрд грн). Зокрема з початку року збільшено на 19% суму ЄСВ, оскільки компанія офіційно працевлаштовує своїх працівників, а також регулярно проводить індексацію та підвищення зарплат.

«Це значний внесок у розвиток країни, що особливо важливо в умовах, у яких нині опинилась Україна. Адже податки, отримані з білих зарплат зокрема, дають змогу державі виділяти ЗСУ необхідні кошти для виконання їхніх завдань – насамперед задля забезпечення обороноздатності країни», — впевнена директорка зі сталого розвитку і взаємодії з персоналом Групи Метінвест Тетяна Петрук.

Читайте також: Групу Метінвест відзначили за ветеранську програму на престижній міжнародній премії

Додатково у прифронтових містах України підприємства Метінвесту сплачують податки до місцевих бюджетів. Лише у 2023 році підрозділи компанії сплатили понад 261 млн грн податків Покровській громаді, що склало третину від усіх податкових надходжень місцевого бюджету. 

«За час війни Метінвест подолав багато викликів. Чимало випробувань ще попереду. Наші зусилля з перебудови бізнесу до нових умов та вміння перетворити проблеми на можливості дали свої результати — податкові виплати зростають. Це наш внесок у підтримку економіки України та регіонів поблизу лінії фронту, де працюють підприємства компанії», — каже генеральний директор Групи Метінвест Юрій Риженков.

Серед найбільших викликів, з якими зіткнулася компанія – здорожчання логістики, стабільність електропостачання та дефіцит працівників: наразі у Метінвесті відкрито понад 4 тисячі вакансій. 

Нагадаємо, зараз українські компанії зіткнулися зі значною проблемою: через рішення уряду про призупинення бронювання, бізнес може втратити критично важливих співробітників. Наслідки цього рішення будуть серйозні: йдеться про скорочення виробництва, втрату податкових надходжень до бюджету, ослаблення економіки та кризу на продовольчому ринку. Подальша ж мобілізація спеціалістів високого рівня призведе до втрати спроможності компаній підтримувати регіони присутності та надавати допомогу Силам оборони.