UA / RU
Підтримати ZN.ua

Метінвест долучається до оборони України: Ловці ланцетів, протимінні трали та "Криївки"

Група Метінвест потрапила до списку "Топ-15 компаній, які формують майбутнє України". Підприємство увійшло до цього рейтингу за внесок у оборону України, участь у проєктах відбудови, забезпечення гідних умов праці та акцент на інклюзивності в бізнесі й суспільстві.

З лютого 2022 року компанія Метінвест Ріната Ахметова вклав у допомогу Україні й українським громадянам 6,9 млрд грн, з яких 3,4 млрд грн — на потреби українських Сил оборони.

"У межах ініціативи материнської Групи SCM "Сталевий Фронт Ріната Ахметова" підприємство виготовляє захисні конструкції для техніки Збройних сил України, бронежилети, сталеві бункери, підземні штаби, протимінні трали та безоплатно постачає високоякісну сталь для потреб української армії", – зазначили у компанії.

Читайте також: The New York Times розповіло про героїзм жінок з України, які під час війни стають шахтарками

Станом на зараз, військо отримало від Метінвесту понад 300 одиниць транспорту, 150 тис. бронежилетів, 537 сталевих бліндажів та інше устаткування. Завдячуючи тому, що підприємство має потужності за межами України, це дає їй змогу виготовляти всю продукцію для війська в безпечних та засекречених місцях.

У 2023 році компанія налагодила серійне виробництво мобільних укриттів та підземних командних пунктів для ЗСУ.

"Сталеві криївки" при встановленні під землею витримують артобстріл 152-міліметровими снарядами й розраховані на шість осіб. Метінвест безплатно відвантажила на фронт вже понад 500 таких мобільних капсул.

"Наступним кроком стали значно більші металеві конструкції для укриття: Метінвест розробив і налагодив виробництво підземних командних пунктів, розрахованих на комфортну роботу десятків людей з-поміж командування ЗСУ на лінії фронту. По суті це сталевий штаб, конструкція з 5-6 окремих мобільних бункерів, кожен з яких має функціональне призначення: житлове приміщення, робочий штаб командування, санітарна зона тощо", – кажуть у підприємстві.

Читайте також: Компанія Метінвест оприлюднила виробничі показники за першу половину поточного року

Укриття для військової техніки – ще одна розробка компанії Метінвест. Ці укриття також називають "ловцями ланцетів". Вони розроблялися максимально універсальними, і придатними для маскування та захисту більшості моделей техніки ЗСУ на фронті: танків, САУ, великих автомобілів тощо.

У компанії також налагодили серійне виробництво протимінних тралів — парних катків, що можуть кріпитися на будь-яку модель танка зі складу ЗСУ й беруть на себе детонацію в разі наїзду на вибухонебезпечний предмет. Ця вдосконалена конструкція радянського КМТ-7 витримує до восьми розривів. Також компанія випускає та передає ЗСУ запасні компоненти до таких катків.

"Останнім часом і держава почала також розміщувати замовлення на конкретну продукцію. Тож підтримка буде набирати обертів - адже сталь, бронесталь і вироби з неї, певно, завжди будуть першою потребою війська", – додали у Метінвест.