UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мешканцям окупованих територій пенсія призначатиметься незалежно від дати звернення

Відповідний закон набув чинності сьогодні.

Протягом дії воєнного стану мешканцям окупованих територій пенсія призначається незалежно від дати звернення. Таке положення зафіксоване у Законі № 2981-ІХ, повідомляє сайт Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Закон щодо захисту пенсійних прав в умовах воєнного стану набув чинності сьогодні, 15 квітня. Очевидно, що громадяни на тимчасово окупованій території або в зоні бойових дій не можуть нормально звернутися до органів Пенсійного фонду для оформлення пенсії. Тому ухвалений закон передбачає, що протягом дії воєнного стану і три місяці після його припинення чи скасування мешканцям окупованих територій або зони бойових дій пенсія призначається незалежно від дати звернення.

Читайте також: Паперові пенсійні посвідчення: кому їх видаватимуть під час війни

Пенсія за віком призначатиметься з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, у зв’язку з інвалідністю – з дня встановлення інвалідності, у зв’язку із втратою годувальника – з дня, що настає за днем смерті годувальника. Пенсія за вислугу років призначається з дня, наступного за днем звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію, але не раніше 24 лютого 2022 року. Закон також поширюється на громадян, які проживали на ТОТ або в зоні бойових дій, та покинули їх.

Раніше повідомлялося, що громадяни України в Польщі можуть отримувати, щонайменше, мінімальну пенсію.