UA / RU
Підтримати ZN.ua

Merrill Lynch прогнозує зростання видобутку нафти в Росії упродовж трьох років - Ъ

Зате в 2019 році почнеться швидке падіння через виснаження старих родовищ.

Експерти діляться своїми міркуваннями з приводу стану сировинних ринків. Як оцінюють аналітики американського фінансового конгломерату Merrill Lynch, видобуток нафти в Росії, незважаючи на західні санкції і падіння цін, у 2016 році зросте приблизно на 1,5% і буде залишатися стабільним до 2019 року, пише газета "Коммерсант".

В останньому звіті експерти Merrill Lynch не виключають можливого зростання цін на нафту в 2016 році. Про це повідомляє Twitter компанії.

#Oilprices could be headed higher in 2016. Find out what it means for US consumers and the economy. https://t.co/hBPLxvwQUu

- Merrill Lynch (@MerrillLynch) 17 листопада 2015

Через ослаблення рубля і гнучкі ставки оподаткування беззбитковість для великих російських учасників ринку забезпечується при ціні нафти в середньому близько 30 доларів за барель Brent (у тому числі не менше 20 доларів за барель для "Башнефть" і "Роснафти"), тоді як для зарубіжних мейджорів BP, Total і Eni - за ціни нафти вище 60 доларів за барель.

Операційні витрати на видобуток нафти у компаній РФ також одні з кращих у світі від -3,5 долара за барель у "Роснафти" до 4,5 у "Лукойлу".

Майже всі великі нові видобувні проекти також значні суми поточних цінових умовах. В середньому за ним беззбитковість досягається за ціни 47 доларів за барель, підрахували експерти.

Поточний офіційний прогноз Міненерго РФ щодо видобутку на 2015 і 2016 рік становить 533 млн тонн, нагадує видання.

Тим не менш вже до 2019 року в Merrill Lynch прогнозують досить швидке падіння видобутку нафти в Росії, так як до цього часу нафтовики через західні санкції не зможуть компенсувати спад видобутку на старих родовищах шельфу і нафтою, вибуток якої є складним.

До 2022 році видобуток може знизитися до 500 млн тонн через виснаження старих родовищ. Компенсувати це могла б розробка важковидобувних запасів і шельфу, на що до санкцій сподівалися російські нафтовики і уряд.

Проте головним ризиком в Merrill Lynch вважають навіть не санкції, а високу ймовірність того, що уряд РФ через дефіцит бюджету піде на нові податкові вилучення з галузі.

Читайте також: Moody's прогнозує тривалу рецесію в Росії через нафту і санкції

Частково цей ризик вже матеріалізувався: в наступному році нафтовики додатково віддадуть бюджету 200 млрд руб. Це рішення Мінфін РФ представляв як винятковий і тимчасовий, але компанії побоюються, що воно стане постійним.

9 листопада "Роснефть" і "Газпром" оголосили, що введення нових родовищ відкладається через ціни на нафту. У компаній не вистачає операційних коштів для інвестицій у розробку.

Експерти Goldman Sachs Group Inc вважають, що надлишок пропозиції нафти на світовому ринку буде підтримувати низькі ціни протягом наступних 15 років.