UA / RU
Підтримати ZN.ua

Меркель закликала Грецію прийняти "безпрецедентно щедру" пропозицію, Ціпрас знову відкинув її

Позиція Ціпраса знову ставить глав ЄС в глухий кут.

За день до остаточного вирішення переговорів щодо подальшого економічного майбутнього Греції прем'єр-міністр Алексіс Ціпрас в черговий раз відкинув пропозиції ЄС і кредиторів.

Зокрема, як цитує слова Ціпраса агентство AFP, грецький прем'єр назвав наполегливі рекомендації ЄС "ультиматумами і шантажем".

У свою чергу, канцлер Німеччини Ангела Меркель назвала умови Євросоюзу щодо Греції "надзвичайно вигідною пропозицією", і закликала Ціпраса її прийняти, додає агентство.

Як повідомлялося, в даний момент проходить у Брюсселі проходить саміт, присвячений в першу чергу переговорам щодо долі подальшої фінансової допомоги Греції. Як заявляла вранці в п'ятницю Меркель, остаточне рішення по Греції буде прийнято завтра, 27 червня.

У той же час, журналісти оприлюднили документ з компромісними пропозиціями, в якому кредитори пішли на ряд поступок Греції. Також повідомлялося, що уряд Греції погодився на ряд поступок. При затвердженні цього документа Греція отримає в найближчі п'ять місяців до 16 млрд євро, що врятує її від дефолту і залишить у єврозоні.

З 2010 року Євросоюз і МВФ виділили Греції кредитів майже на 250 мільярдів євро. Незважаючи на часткове списання заборгованості в 2012-му, її держборг нині становить понад 315 мільярдів євро, що являє собою 175 відсотків ВВП. Це в три рази перевищує гранично допустимий рівень держборгу країн зони євро.

На даний момент уряд Греції презентує популістська партія лівого спрямування "Сіріза", яка прийшла до влади в 2015 році під обіцянки, зокрема, домогтися списання боргів від кредиторів.

Греція повинна розплатитися з МВФ за отриманим Афінами від Міжнародного валютного фонду позикою в 1,6 млрд євро до кінця червня. Якщо цього не станеться, то країна може бути змушена вийти з єврозони, і, можливо, з Євросоюзу.

Детальніше про стан грецької економіки читайте в статті Катерини Зарембо для DT.UA "Грецька драма для Європи".