UA / RU
Підтримати ZN.ua

Меркель: Грецію не варто було пускати в єврозону

Допуск до єврозони країн зі слабкою фінансовою дисципліною став однією з причин поточних проблем, впевнена Меркель.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель поклала частину провини за боргову кризу в єврозоні на свого попередника, канцлера від соціал-демократичної партії Герхарда Шредера, сказавши, що йому не варто було допускати вступу Греції у валютний блок, повідомляє агентство Bloomberg.

"Греції не можна було дозволяти вступати в зону євро в 2001 році, - заявила Меркель, виступаючи перед виборцями у місті Рендсбург під час передвиборної кампанії. - Канцлер Шредер дозволив Греції зробити це і послабив Пакт про стабільність, зробивши тим самим дві фундаментальні помилки, які стали однією з причин наших поточних проблем".

Звинувативши свого попередника і представника конкуруючої партії в економічних проблемах валютного блоку, Меркель відповіла на критику свого опонента на майбутніх виборах Пера Штайнбрюка, також члена партії соціал-демократів, з приводу власної політики щодо подолання наслідків кризи.

За даними опитувань, блок християнських демократів, який очолює Меркель, підтримують 41% німців, а за їх союзника по коаліції, партію вільних демократів, готові віддати свої голоси 5% жителів Німеччини. При цьому 46% голосів повинно вистачити для того, щоб керівна коаліція зберегла владу в країні після виборів, які відбудуться 22 вересня, вважає газета Stern.

Соціал-демократична партія Штайнбрюка володіє підтримкою 22% населення Німеччини, а її партнерові по коаліції, Партії зелених, симпатизують 11% німців.

"Незалежно від результату виборів ми вважаємо, що політика Німеччини по відношенню до єврозони не зазнає серйозних змін, - вважає старший економіст банку Berenberg в Лондоні Хольгер Шмідінг. - Країна продовжить надавати допомогу партнерам, вимагаючи за це виконання певних умов". !zn

Читайте також:

Греки вимагають від Меркель припинити грабувати їхню країну

Порятунок банків Греції, Кіпру та Іспанії обійшовся європейцям у 90 мільярдів євро

Грецію позбавлять статусу розвиненої країни

Меркель спростувала дані про те, що німці в три рази бідніше кіпріотів