UA / RU
Підтримати ZN.ua

Мер Генічеська спростував своє "звернення до Путіна" з проханням почати постачання газу

Питанням газозабезпечення Генічеська займається український уряд.

Мер Генічеська Олександр Тулупов спростував інформацію про те, що він нібито звертався до президента РФ Володимира Путіна з проханням "про постачання газу в зв'язку з холодами".

Раніше увечері в понеділок, 4 січня, російські державні інформагентства повідомили, що Росія почала постачати газ з окупованого Криму в Генічеськ Херсонської області нібито після того, як мер міста декількома днями раніше "звернувся до російської сторони з проханням про постачання у зв'язку з холодами".

"Від імені жителів Генічеська мер цього міста, на тлі низьких температур, які зберігаються всі останні дні, звернувся до російської сторони з проханням забезпечити поставки газу, щоб не дати жителям міста замерзнути", - цитувало російське інформагентство ТАСС слова прес-секретаря Володимира Путіна Дмитра Пєскова. Аналогічна інформація була поширена РИА Новостями. За словами Пэскова, Путін розглянув це звернення і, "виходячи з гуманітарних міркувань", доручив опрацювати питання про можливість поставок газу в Генічеськ.

Проте сам мер Генічеська Олександр Тулупов підкреслив, що ні з якими проханнями до Путіна він не звертався. "Як я взагалі міг звернутися до президента Росії?" - здивувався Тулупов у коментарі місцевому херсонському сайту "Новий візит".

Він додав, що з приводу проблеми газозабезпечення Генічеська він спілкувався тільки з українською стороною.

Коментарів від НАК "Нафтогазу", який імпортує газ з РФ за контрактом з "Газпромом" (з східної частини українсько-російського кордону), поки не надходило.

Відзначимо, що раніше Росія починала самовільні поставки газу в окупований Донбас з аналогічним формулюванням "з гуманітарних причин". Однак згодом продовжила їх, незважаючи на попередження і відмова з боку покупця - НАК "Нафтогазу". "Борг" за поставлений газ РФ записує на рахунок України. З цього приводу "Нафтогаз" і "Газпром" судяться в міжнародному суді. Останні півтора місяці Україна відмовилася від імпорту російського газу. Відновлення закупівель буде залежати від комерційних умов, які "Газпром" запропонує Україні.