UA / RU
Підтримати ZN.ua

Меморандум про умови нової програми МВФ для України: опубліковано повний текст

У ньому містяться заходи та умови, які реалізували і планують реалізувати і дотримуватися уряд України і Національний банк упродовж періоду дії програми у 2020-2021 роках

Міжнародний валютний фонд оприлюднив повний текст Меморандуму про економічну та фінансову політику за новою 18-ти місячною Програмою Stand-by для України.

У ньому містяться заходи та умови, які реалізували і планують реалізувати і дотримуватися уряд України і Національний банк протягом періоду дії програми в 2020-2021 роках, а також конкретні кроки, необхідні для успішного проходження переглядів та отримання наступних траншів за програмою.

"Виконання положень Меморандуму дозволить до кінця дії програми отримати решту коштів від МВФ ($ 2,9 млрд), які повинні забезпечити макроекономічну і фінансову стабільність. Програма Stand-by зосереджена на ключове завдання – підтримку макроекономічної і фінансової стабільності і охоплює, серед іншого такі сфери як: фіскальна політика, монетарна політика, політика фінансового сектору, енергетична політика та антикорупційна політика", - повідомили в Міністерстві фінансів України.

Наявність такої програми дозволило отримати другий транш у рамках четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 500 млн євро, додали в Мінфіні.

Повний текст Меморандуму поки доступний тільки англійською мовою:

Нагадаємо, що Рада директорів МВФ пізно ввечері 9 червня схвалив за підсумками засідання надання Україні кредиту в розмірі $ 5 млрд на 1,5 року.

Україна і МВФ припинили переговори за програмою розширеного фінансування EFF і перейшли до обговорення 18-місячної програми standby. Програма EFF була попередньо узгоджена і передбачала надання Україні 8 млрд доларів протягом трьох років в обмін на структурні реформи. Програма standby розрахована на 18 місяців, за які Україна може отримати 5 млрд доларів кредитних коштів кількома траншами. Рішення по кожному траншу буде узгоджуватися окремо.