UA / RU
Підтримати ZN.ua

Меморандум про статус України у Митному союзі виявився лише "рамковим документом"

Підписавши документ, Україна і Євразійська комісія тільки створять умови, які з юридичної точки зору дозволять почати оформлення цього статусу, не більше.

Проект меморандуму України з країнами Митного союзу, схвалений українським урядом, після його підписання покладе початок юридичній роботі для отримання Україною статусу спостерігача у МС.

"Це абсолютно рамковий документ, який свідчить про те, що ми почнемо підготовку з Євразійською комісією про юридичні засади для нашого статусу спостерігача, не більше", - сказав у середу перший заступник міністра закордонних справ України Руслан Демченко.

"Зараз не йде мова про отримання статусу спостерігача, зараз ми лише створюємо умови, які з юридичної точки зору сформують цей статус, не більше", - сказав він, говорячи про перспективи України отримати цей статус за результатами зустрічі в Астані у середу, 29 травня.

У відповідь на уточнююче питання про те, чи означає це, що за результатами Україна не отримає цей статус, Демченко сказав: "Давайте почекаємо закінчення зустрічі".

Нагадаємо, раніше керівник ГУ з питань міжнародних відносин Адміністрації українського президента Андрій Гончарук заявив, що в Астані Київ розраховує лише узгодити остаточний варіант відповідного меморандуму. "Будуть зафіксовані не тільки наміри України, але і згода наших партнерів для оформлення статусу спостерігача (у Митному союзі)", - уточнив він.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів України 22 травня схвалив проект меморандуму з країнами МС про надання Україні статусу спостерігача в цьому об'єднанні. За словами Азарова, Україна зацікавлена співпрацювати з МС у форматі "3+1". Створена урядова робоча група, яка вивчає нормативну базу союзу.

Уряд заявляє про досягнення принципової домовленості про отримання статусу спостерігача в МС, який може бути офіційно закріплений 29 травня. Представники Росії говорять про невирішеність питання і про те, що переговори ще тривають. !zn

Читайте також:

Надати Україні статус спостерігача в Митному союзі можуть вже 29 травня

Кабмін до 1 липня підготує нові розрахунки економічної вигоди від інтеграції України в МС

Єврокомісія заперечила Росії: Україна втратить торговий суверенітет, якщо вступить до Митного союзу