UA / RU
Підтримати ZN.ua

Медвєдєв розповів Путіну, що Україна не здатна платити за газ навіть за зниженими цінами

Україна і цього року не розпочала погашення заборгованості, констатував Медвєдєв. Більше того, Київ знову просить про те, щоб надати йому чергове відтермінування в історичній частині, і при цьому не сплачує поточних платежів.

Україна не здатна платити за російський газ у повному обсязі навіть за зниженими цінами. Про це заявив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медвєдєв на зустрічі президента РФ Володимира Путіна з членами уряду в середу, 29 січня.

"Навіть за зниженими цінами вони нам кажуть, що нездатні платити. Це, звичайно, суттєво змінює ситуацію і має бути прийнято до уваги у вибудовуванні відносин із новим урядом", - Медвєдєв звернув увагу Путіна на проблему.

Медвєдєв нагадав, що з колишнім прем'єром України Миколою Азаровим у нього була персональна домовленість про погашення газової заборгованості. Передбачалося, що допомога Росії буде сприяти виправленню економічної ситуації і використанню звільнених ресурсів для сплати російського газу.

- Росія відновить кредитно-газові переговори з Україною після формування нового уряду

"Ми виходили з того, що всі ці позитивні моменти, у кінцевому рахунку, будуть підставою для погашення заборгованості за газ. Її накопичено величезну, вони не платили практично півроку, тільки за один місяць заплатили, за вересень минулого року", - сказав Медвєдєв, додавши, що на кінець 2013 року Україна заборгувала за газ близько 2,7 млрд дол.

При цьому Київ неодноразово просив відтермінування щодо виконання газових платежів, і "Газпром" йшов їм назустріч, вказав він. Однак Україна і цього року не приступила до погашення заборгованості, констатував Медвєдєв. Більше того, Київ знову просить про те, щоб надати йому чергове відтермінування в історичній частині, і при цьому не сплачує поточних платежів.

"Точніше, готові платити, але не в повному обсязі. З урахуванням навіть того чинника, що ми суттєво в результаті ваших домовленостей скорегували їм ціну на газ", - сказав російський прем'єр. !zn

Читайте також:

НАТО розкритикувало Росію у зв'язку з подіями в Україні

Європейська преса побачила готовність Путіна попрощатися з Януковичем

Рада Федерації Росії засудив дії опозиції в Україні