UA / RU
Підтримати ZN.ua

Медведєв запропонував Путіну вимагати від України 16 мільярдів доларів

Суму боргу російський прем'єр обґрунтував наступним чином: 11 мільярдів - втрачені через Харківські угоди, 3 мільярди - викуп Росією українських євробондів, 2 мільярди - поточна заборгованість за газ.

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв в ході наради членів Ради безпеки РФ у п'ятницю, 21 березня запропонував російському президенту Володимиру Путіну вимагати з України 16 мільярдів доларів.

Зокрема, як повідомляє прес-служба Кремля, він нагадав про Харківські угоди: "За умовами цих угод ми подовжували термін перебування нашої військово-морської бази на тривалий період, на 25 років. Водночас за цим договором передбачалося, що ми будемо, по суті, надавати майнову вигоду українській державі у вигляді відмови від справляння обов'язкових платежів у бюджет Російської Федерації. Причому ми почали це робити відразу ж, незважаючи на те, що у нас ще був досить тривалий термін перебування бази за старим документом. Таким чином, українська держава заощадила близько 11 мільярдів доларів, а відповідно бюджет Російської Федерації має упущену вигоду в розмірі тих самих 11 мільярдів".

"Про що я хочу сказати? Справа в тому, що з урахуванням обставин, що змінилися і того, що Крим тепер є частиною території Російської Федерації, відсутні підстави для продовження дії цього договору. Є такий міжнародно-правовий принцип, що договір зберігає силу до тих пір, поки діють обставини, що його породили, - вибачте за латину, clausula rebus sic stantibus", - сказав Медведєв.

Путін, судячи з усього, за латину пробачив. "Зарозуміло, але докладно", - відповів він.

"Звучить солідно, так. Отже, очевидна як раз такі підстави. А раз це так, то тоді такий договір підлягає денонсації в установленому порядку, при цьому у нас виникає ось ця сама упущена вигода у розмірі 11 мільярдів. Вважаю, що абсолютно правомірно поставити питання про відшкодування цих коштів з бюджету України, що можна зробити в судовому порядку, грунтуючись на нормах денонсируемого угоди. Це, звичайно, жорсткі заходи, але з іншого боку - немає документа, але є досконалий нами платіж. І наші українські партнери повинні розуміти, що просто так ні за що не платять. При цьому також хотів би нагадати про те, що зараз Україна і так має досить значний борг перед Російською Федерацією як державний, так і корпоративний, включаючи 3 мільярди позики, які ми їм нещодавно надали у відповідності з вашими домовленостями у вигляді купівлі єврооблігацйної позики, і накопичену заборгованість "Газпрому" - близько 2 мільярдів доларів. Таким чином, сукупний обсяг зобов'язань розростається до дуже значної суми", - підкреслив російський прем'єр.

"11 і 5?", - підрахував Путін.

"Так, 16 мільярдів доларів. Вважаю, що ми такі гроші не можемо втрачати - з урахуванням того, що наш бюджет теж має свої труднощі. Запропонував би розглянути ці питання в установленому порядку", - підсумував Медведєв. !zn

Читайте також:

Обама підписав указ про економічні санкції проти Росії

Путін зібрався відкрити рахунок у банку "Росія", що потрапив під санкції США

США вважають, що Путін прирабатывает на стороні торгівлею нафтою

Росія денонсує Харківські угоди і потребуватиме від України $ 11 млрд