UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЕА прогнозує уповільнення темпів зростання світового попиту на нафту

Ціни на нафту можуть продовжити падіння, оскільки ринок залишається істотно перенасиченим.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) прогнозує, що світовий попит на нафту у 2016 році зросте на 1,2 млн барелів на добу до 95,2 млн б/с.

Згідно зі звітом агентства, темпи приросту попиту знизяться порівняно з поточним роком. У 2015 році світовий попит на нафту, за оцінками МЕА, зросте на 1,4 млн б/с - до 94 млн б/с.

Світові поставки нафти в червні виросли на 550 тис. б/с - до 96,6 млн б/с, що на 3,1 млн б/д вище рівня аналогічного періоду минулого року.

Видобуток нафти країнами ОПЕК злетіла на 340 тис. б/с - до рекордного за три роки рівня у 31,7 млн б/с за рахунок Іраку, Саудівської Аравії і ОАЕ.

"Ринок, можливо, ще не досяг нижньої точки. Коригування балансу попиту та пропозиції на ринку, що почалася після 60-відсоткового падіння цін минулого року, ще триває і, судячи з останніх подій, захопить значну частину 2016 року", - йдеться у звіті .

10 липня нафта дорожчає на очікуваннях, що Іран і "шістка" не зможуть досягти угоди щодо іранської ядерної програми до запланованого терміну. Brent подорожчала більш ніж на 1% до 59 доларів за барель. На початку липня нафта марки Brent втратила близько 10%, опустившись до рівня в 63 долара за барель до 57 доларів.