UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЕА прогнозує нафту по 45 доларів на тривалий період

Ціни на нафту залишаться низькими протягом кілька кварталів, впевнений директор МЕА Фатіх Бірол.

Директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол вважає, що ціни на нафту залишаться в районі 45 доларів за барель протягом тривалого періоду.

"Ціна 45 доларів за барель збережеться довгий час", - сказав він в інтерв'ю австрійській газеті Kurier.

Відповідаючи на питання, чи перевищить ціна коли-небудь 100 доларів за барель, Бірол сказав: "Я можу тільки сказати, що ціна нафти залишиться низькою кілька кварталів".

Бірол зазначив, що "дешева нафта створює великі проблеми для нафтових компаній. В цьому році вони скоротили інвестиції на одну п'яту. Ніколи раніше в історії цих компаній не було такого сильного зниження, як в цьому році".

29 вересня нафта марки Brent торгується біля 47,50 доларів за барель, WTI – близько 44,50 доларів.

12 серпня МЕА в щомісячному звіті щодо нафтовому ринку констатувало, що світова пропозиція нафти продовжує рости з шаленою швидкістю. Аналітики МЕА вважають, що перевиробництво нафти настільки велике, що надлишок на ринку збережеться і протягом 2016 року.

Аналітики, опитані Bloomberg, вважають, що ціни на нафту в 30 доларів почнуть руйнувати популярність Путіна, а російська фінансова система завалиться, якщо вартість "чорного золота" знизиться до 22,50 доларів за барель.