UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Маски-шоу" та арешт рахунків: бізнес передав Зеленському два законопроєкти для вирішення проблеми

Один із законопроєктів передбачає запровадження мораторію на арешт рахунків та "маски-шоу" на період дії воєнного стану.

Громадська спілка "Маніфест 42" звернулась до президента Володимира Зеленського та закликала внести до Верховної Ради законопроєкти, метою яких є захист бізнесу від корупційного тиску силовиків. Про це на пресконференції в "Інтерфакс-Україна" повідомив співзасновник "Маніфесту 42" Дмитро Олійник, голова Ради Федерації роботодавців України.

За його словами, підготовлено два законопроєкти, перший з яких передбачає запровадження мораторію на арешт рахунків та "маски-шоу" за участю силовиків на період дії воєнного стану. Виключення можуть бути застосовані лише для справ, які стосуються національної безпеки.

Другий законопроєкт передбачає надання адвокатам додаткових інструментів захисту підприємців, проти яких порушено кримінальні справи, а також обмежує правоохоронців у сферах, де спостерігається найбільше зловживань.

Зокрема передбачено:

"Два законопроєкти "Маніфесту 42" розроблені із залученням найкращих практикуючих адвокатів. Ми закликаємо президента Володимира Зеленського опрацювати і внести ці ініціативи на розгляд Верховної Ради. Сподіваємось на те, що Гарант Конституції виступить на захист 42 статті Основного закону, яка передбачає право на підприємницьку діяльність. Арешти майна та блокування рахунків фактично є обмеженням права на підприємницьку діяльність, це неприпустимо", – зазначив Олійник.

Читайте також: «Маски-шоу» проти бізнеса: чому правоохоронці в Україні легко порушують закон

"Маніфест 42" – громадський рух, створений бізнесом для захисту від свавілля тилових силовиків, чиновників та суддів, чорних нотаріусів та реєстраторів. 

ZN.UA писало, що перевірки бізнесу в Україні досить популярні. Бізнес жаліється владі та особисто Президенту, але це не дає результатів. Навпаки, кількість перевіряючих зростає. Про це читайте у матеріалі "Чому «маски-шоу» такі популярні в Україні та як зменшити тиск на бізнес".