UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Маски-шоу» проти бізнеса: чому правоохоронці в Україні легко порушують закон

В законі не передбачено дієвого покарання слідчому або прокурору за порушення при обшуках.

У слідчих, прокурорів і суддів в Україні наразі немає відповідальності за невиконання вимог кримінального процесуального законодавства. Вони знають, що жодного покарання їм не буде, тому вільно порушують конституційні права власників майна. Про це у своїй статті пише Олена Середа, редактор ZN.UA, - «Чому «маски-шоу» такі популярні в Україні та як зменшити тиск на бізнес».

«Якщо слідчі, прокурори, слідчі судді, судді апеляційної інстанції не дотримуються закону, потрібно посилювати їхню відповідальність. Зокрема на сьогодні не визначено відповідальності слідчого або прокурора за встановлену судом бездіяльність, порушення порядку під час проведення обшуку, безпідставне утримання майна, скасовані рішення», - пише автор.

На її думку, посилювати потрібно й відповідальність суддів. Починаючи від аргументованості їхніх ухвал, у яких нерідко трапляються відверто одіозні умовиводи й алогічні зв’язки, й закінчуючи практикою, коли в абсолютно ідентичних ситуаціях без зміни законодавства суддя виносить буквально протилежні рішення.

Більш детально читайте у статті.

З іншими матеріалами автора можна ознайомитися за посиланням.