UA / RU
Підтримати ZN.ua

Марченко розповів, як в МВФ відносяться до фіксації ціни на газ в Україні

За його словами, є близько 20 структурних маяків у програмі співробітництва із МВФ.

За словами міністра фінансів Сергія Марченко, у місії МВФ не було невдоволення через встановлення граничного рівня ціни на газ в Україні. Представники Фонду спочатку були стурбовані, але "зараз це питання обговорюється". Про це він заявив в інтерв'ю 24 каналу.

"Розлючені (в МВФ - ред.) не були. Ми дійсно виконали зобов'язання влітку, ввели ринок природного газу. Але в процесі впровадження виявилася його недосконалість. Є певна монополія, змова учасників ринку, який не дозволяє вибирати споживачам найкраще з умов. Це проблемний ринок, що вимагає певних регуляції. Представники МВФ нормально сприйняли цю ситуацію. Так, вони висловили стурбованість, але зараз це питання обговорюється ", - запевнив він.

На уточнююче запитання, чи вплине це на транш МВФ, Марченко відповів, що це "вплине на те, що це буде однією з умов при отриманні наступного траншу". За його словами, структурних маяків у програмі співробітництва із МВФ "приблизно менше 20".

"Станом на вересень 2020 роки ми виконали всі структурні маяки, які передбачалися при першому перегляді. В листопаді нам треба було змінити закон про банківську діяльність, він зараз в Раді очікує рішення, про Вищу раду правосуддя, ліквідації податкової міліції та створення податкової митниці. тобто ми рухаємося, немає таких питань, які не можна проаналізувати ", - додав він.

Щодо термінів отримання грошей, то міністр утримався від відповіді.

"Для нас принципово хоча б вийти на умови першого траншу. Я не буду вам говорити дати, тому що тоді за свої слова доведеться відповідати. Якщо ця обіцянка не збудеться, чи щось ми зробимо не так, як це потрібно... Подивимося, нам чим швидше - тим краще. Це сигнал для інших учасників ", - підкреслив Марченко.

Читайте також: З МВФ ведуться переговори щодо створення спеціалізованого фінансового суду – голова НБУ

Нагадаємо, що Кабінет міністрів у ході переговорів з Міжнародним валютним фондом запевнив, що державного регулювання цін на ринку газу в Україні не буде. Введення обмежень на 2 місяці - тимчасовий захід.

Обсяг планових платежів України Міжнародному валютному фонду в 2021 році становить близько $1,6 млрд.

Аналітики інвестиційного банку JP Morgan прогнозують, що staff-level agreement між Україною і МВФ може бути укладений за підсумками роботи місії Фонду в грудні-січні. Однак виплата коштів в січні-березні цього року малоймовірна