UA / RU
Підтримати ZN.ua

Марченко каже, що Україні «вже некомфортно» без грошей МВФ

За словами міністра фінансів, така ситуація була вже в кінці 2020 року

Україна вже некомфортно без траншів Міжнародного валютного фонду, оскільки співпраця з МВФ - базовий сценарій для нашої країни.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко заявив в інтерв'ю Ліга.net.

За його словами, для досягнення прогресу з МВФ потрібно вирішувати енергетичні питання, а також зайнятися антикорупційною політикою і провести судову реформу.

«Нам вже некомфортно. Так було ще минулого року. Кінець 2020 го був дуже складним, але нам вдалося узгодити параметри бюджету-2021 і отримати макрофін від ЄС», - зазначив Марченко.

Також він наголосив, що Україна не має можливості отримати доходи з інших джерел і програма з МВФ - базовий сценарій. Також міністр каже, що спілкується з Фондом тричі на тиждень, і МВФ в реальному часі розуміють прогрес України.

«В частині компетенції Мінфіну є дискусії щодо бюджетного балансу на 2022-23 роки: МВФ бачить необхідність зниження дефіциту до 3,5% ВВП, ми хотіли б пом'якшити цей рух, адже щороку скорочувати дефіцит бюджету на 2% - це політично складне завдання для будь-якого міністра фінансів», - зазначив Марченко.

«МВФ треба розуміти, що ми рухаємося достатніми темпами до виконання взятих зобов'язань. В умовах офлайн-місії нам було б простіше показати прогрес і готовність виконувати зобов'язання », - пояснив він.

Також Марченко зазначив, що поточна програма Stand-by може бути продовжена як мінімум на півроку.

Раніше в МВФ відзначили, що одним з важливих чинників для співпраці з Україною є незалежність Нацбанку. У Мінфіні розробляють новий меморандум з МВФ, який передбачає нові терміни і маркери.

Також у Фонді заявляли, що обговорення по першого перегляду програми stand by МВФ для України все ще тривають і залишається ряд питань, спрогнозувати терміни вирішення яких поки складно.