UA / RU
Підтримати ZN.ua

Майже 1 000 грн додатково: хто може розраховувати на доплату до пенсії

Це стосується деяких категорій пенсіонерів.

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. Також деякі категорії громадян можуть розраховувати на доплати та надбавки до пенсії.

Читайте також: Замість пенсії: на яку виплату можуть розраховувати особи, яким не вистачило стажу

Видання «На пенсії» розповіло, хто може отримати доплату до пенсії у розмірі 944 гривні. Вона передбачена Законом України №646-IX від 02.06.2020 року.

Відповідно до законодавства, на неї мають право пенсіонери у віці від 80 років, які отримують пенсію за віком, проживають одні та потребують стороннього догляду за станом здоров’я.

Розмір доплати становить 40% від прожиткового мінімуму людей, які втратили працездатність. Оскільки 2024 року такий прожитковий мінімум становить 2361 гривню, розмір щомісячної доплати до пенсії — 944 гривні.

Для оформлення доплат до пенсії для початку потрібно отримати висновок лікарсько-консультативної комісії щодо необхідності стороннього догляду. З цим висновком, а також паспортом та ідентифікаційним кодом слід звернутися до сервісного центру Пенсійного фонду України та написати заяву на оформлення доплат.

Нагадаємо, яку надбавку можуть отримати пенсіонери, які утримують дітей до 18 років. Це передбачено Законами України «Про пенсійне забезпечення» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а також ухвалою Кабінету Міністрів України від 16 липня 2008 року № 654 «Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян».