UA / RU
Підтримати ZN.ua

МАГАТЕ відреагувало на відключенння чотирьох атомних реакторів в Україні через обстріли росіян

Гроссі "занепокоєний" та збирається з візитом в Київ. 

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі вирішив приїхати в Україну наступного тижня. В планах - провести переговори на високому рівні та оцінити ситуацію на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС). Про це йдеться в повідомленні на сайті МАГАТЕ.

Зазначається, що через атаки росіян на поточному тижні від мережі тимчасово відключалися чотири реактори на Рівненській та Південноукраїнській АЕС. Атака також вплинула на ситуацію з енергопостачанням на Хмельницькій АЕС та зупиненій Чорнобильській АЕС.

В МАГАТЕ нагадали, що безпека АЕС залежить від стабільного та надійного підключення до електромережі.

"Хоча жодна зі станцій не втратила повністю доступ до національної електромережі – що неодноразово траплялося на Запорізькій АЕС протягом останніх двох років, – я дедалі більше занепокоєний чимраз більшою вразливістю енергетичної інфраструктури України та потенційним впливом цього на безпеку всіх атомних електростанцій України", – сказав Гроссі.

Читайте також: Україна сповістила МАГАТЕ про те, що чотири енергоблоки АЕС відключилися через атаку росіян 26 серпня

Раніше Гроссі попередив про підвищений ризик на атомній електростанції в Курську. Нещодавно він побував на ядерному майданчику після заяв президента Росії Владіміра Путіна про те, що Київ нібито прагне завдати удари по АЕС.