UA / RU
Підтримати ZN.ua

МАГАТЕ на усіх АЕС України розмістить свої технічні місії на постійній основі

Це може підвищити технічну й технологічну безпеку станцій.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) має намір відправити технічні місії на всі атомні станції в Україні. Планується, що вони працюватимуть на станціях на постійній основі, повідомив керівник МАГАТЕ Рафаель Гроссі на зустрічі з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем.

Український прем'єр так оцінив ініціативу: "Незалежні експерти організації працюватимуть на Запорізькій, Рівненській, Хмельницькій, Південноукраїнській, а також на Чорнобильській АЕС. Це значно підвищить технічну й технологічну безпеку".

Шмигаль та Гроссі також обговорили кроки, необхідні для демілітаризації Запорізької АЕС, яка знаходиться на тимчасово окупованій території.

Читайте також: Гроссі сподівається, що зона безпеки навколо Запорізької АЕС буде створена найближчим часом

Станом на 9 грудня МАГАТЕ не виявило змін у статусі реакторних блоків на ЗАЕС – п’ятий і шостий продовжують працювати в режимі гарячої зупинки, виробляючи пару для майданчика і нагріваючи воду для теплопостачання району. АЕС далі отримує електрику лише за допомогою зовнішньої лінії напругою 750 кВ і резервної лінії напругою 330 кВ від сусідньої ТЕС. 

За даними організації, фахівці вже практично закінчили ліквідацію пошкоджень на майданчику, завданих російськими обстрілами протягом 19-20 листопада. Залишилися лише незначні пошкодження, які не викликають занепокоєнь щодо безпеки.