UA / RU
Підтримати ZN.ua

Любов сліпа: до Дня святого Валентина Бельгія придбала рекордну кількість російських алмазів

ЄС досі не наклав санкції на російську алмазну галузь зокрема і через позицію Бельгії.

День святого Валентина спричинив різке зростання попиту на необроблені діаманти з Росії. Про це пише POLITICO із посиланням на дані міністерства економіки Бельгії.

Попри неодноразові заклики України та деяких країн ЄС, блок досі не вів санкцій на імпорт російських алмазів.

Значне падіння імпорту цього предмету розкоші у третьому кварталі минулого року стало аргументом для Бельгії виступити проти застосування санкцій до цієї галузі. Російські алмази є життєво важливими для бельгійського міста Антверпен, всесвітнього алмазного центру.

Уряд Бельгії стверджує, що такі санкції лише перенаправлять російський експорт алмазів в інші країни, не завдаючи Москві економічних страждань. Бельгійські дипломати також зазначили, що російський імпорт падає навіть без санкцій через тиск громадськості та обізнаність споживачів.

Однак у грудні та січні, напередодні Дня святого Валентина 14 лютого, імпорт коштовного каміння до Бельгії знову зріс.

У січні 2023 року Бельгія імпортувала російських необроблених алмазів на суму 132 мільйони євро: більше, ніж  у січні 2022 року — тоді цифра становила 97 мільйонів євро.

За словами бельгійських чиновників, це лише тимчасовий сплеск, пов’язаний із підвищенням попиту до Дня святого Валентина. У лютому вартість імпорту знову впала до 61 млн євро.

Бельгійська депутатка Вікі Рейнерт, чия соціалістична партія Vooruit є частиною федерального уряду, вважає, що ці цифри демонструють недостатність добровільних заходів. 

«Заборона на імпорт російських алмазів — єдиний правильний варіант», — вважає Рейнарт. Вона закликала Єврокомісію включити цю заборону в наступний пакет санкцій проти Росії.

ЄС припинив імпорт російського вугілля, відмовляється від більшої частини російської нафти та перестав купувати численні російські товари, включаючи золото, ікру та горілку. Однак алмази знову і знову оминають список санкцій.

Зараз ЄС в рамках G7 працює над глобальною системою відстеження алмазів, про яку раніше просила Бельгія.  25 лютого лідери G7 ввели новий, десятий за ліком, пакет санкцій проти РФ і заявили про намір «колективно працювати над подальшими заходами щодо російських алмазів, включаючи необроблені та поліровані».