UA / RU
Підтримати ZN.ua

Любченко напередодні відставки звільнив усе керівництво Експортно-кредитного агентства

За 9 місяців 2021 агентством було укладено 4 договори страхування та отримано дохід у розмірі лише 116 тис. грн. Натомість видатки товариства за цей час сягнули 19,5 млн грн.

Перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки Олексій Любченко напередодні своєї відставки підписав накази про дострокове припинення повноважень усіх членів наглядової ради ПрАТ "Експортно-кредитне агентство" та голови правління товариства. Це випливає з повідомлення, оприлюдненого на сайті Мінекономіки.

"Підписані накази Мінекономіки про дострокове припинення повноважень усіх п’яти членів наглядової ради ПрАТ. Причиною такого рішення стала вкрай незадовільна діяльність товариства та відсутність реагування на це з боку членів наглядової ради", зазначили в Мінекономіки.

Також, повідомляється про дострокове припинення повноважень голови правління товариства Руслана Гашева, що стало наслідком "стану фінансово-господарської діяльності ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» та відсутності дієвих заходів з покращення відповідних показників".

"Ключові показники діяльності товариства: за 9 місяців 2021 укладено 4 договори страхування та отримано дохід у розмірі лише 116 тис. грн. Натомість видатки товариства за цей час сягнули 19,5 млн грн", - підкреслили в Мінекономіки.

Читайте також: Експортно-кредитне агентство України за рік роботи не знайшло жодного клієнта

Серед причин, що викликали невдоволення в міністерстві, називається також те, що "Експортно-кредитним агентством" припинено роботу над створенням таких продуктів як страхування експортних кредитів портфельним методом та страхування факторингу. Досі не запрацювала програма компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами, що є одним з основних інструментів стимулювання діяльності вітчизняних підприємств.

Нагадаємо, ПрАТ "Експортно-кредитне агентство" було утворено на виконання Закону України "Про забезпечення масштабної експансії експорту товарів (робіт, послуг) українського походження шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту".

Основними завданнями товариства є захист українських експортерів шляхом страхування, перестрахування та гарантування; впровадження сучасних фінансових технологій у зовнішній торгівлі, розвиток експорту товарів (робіт, послуг) українського походження, реалізація програми часткової компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами.

Читайте також: Експортно-кредитне агентство України за рік роботи не знайшло жодного клієнта

Штатна чисельність ЕКА 36 працівників. Видатки за 9 місяців 2021 склали 14,2 млн грн, або 117 % від плану.

Результати діяльності у 2020 році: укладено 3 договори, отримано дохід 43 тис. грн, або 0,6 % від запланованого; за 9 місяців 2021 укладено 4 договори та отримано дохід у сумі 116 тис. грн, або 1,8% від запланованого.

Сума застрахованих контрактів товариством у 2020-2021 складає близько 0,9 млн дол. США, що становить 0,0067 % від експорту груп товарів, контракти по якому може страхувати товариство і який складає 13,4 млрд дол. США.

Основний дохід товариства – це відсотки від депозиту та ОВДП. Так, у 2021 р. товариство отримало 15,6 млн грн за 9 місяців як відсотки по депозиту у розмірі 200 млн грн (початковий статутний капітал товариства). Ще 50,9 млн грн отримано від ОВДП (у березні 2021 статутний капітал товариства був збільшений на 1,8 млрд грн шляхом випуску ОВДП).