UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лавров сумнівається, що Росія з Білоруссю будуть розраховуватися доларами

Глава російського МЗС упевнений, що розрахунки між країнами в доларах не будуть вигідні Білорусі.

Глава російського МЗС Сергій Лавров вважає, що перехід на розрахунки в доларах між Росією і Білоруссю, про що раніше країни домовилися, не буде ефективним, про це він заявив в інтерв'ю російській газеті "Коммерсант".

За його словами, між двома країнами значний товарообіг з істотним позитивним сальдо для Росії. "Тому якщо його переводити на валюту, то вийде, що Білорусь повинна буде платити зі своїх валютних резервів", - стверджує Лавров.

"Якщо торгівлю переводити на євро і долари, я не думаю, що це буде ефективно, в тому числі з точки зору білоруської економіки. Не думаю, що ця схема буде конкретно опрацьовуватися", - сказав глава МЗС Росії.

Читайте також: Захід повинен скористатися моментом і вимагати від Лукашенка змін у Білорусі - WSJ

Повідомлялося, що білоруський рубль за один день 19 грудня втратив 30% своєї вартості.

Російський рубль з 27 листопада неодноразово оновлював абсолютні мінімуми після рішення ОПЕК не скорочувати видобуток нафти, яке прискорило спадну динаміку нафтових котирувань.

Несприятливим для рубля фактором, крім дешевої нафти, залишається дефіцит валюти через закриті зарубіжних джерела валютної ліквідності, тоді як російським корпораціям і банкам в грудні треба погасити більш мільярдів і близько $ 120 мільярдів у наступному році, за оцінкою Центробанку.