UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лавров: Росія не має претензій до Словаччини у зв'язку з реверсом газу в Україну

"Те, як до процесу реверсу підійшло словацьке керівництво, абсолютно не порушує якихось домовленостей і з "Газпромом" і з російським урядом", - запевнив глава МЗС РФ.

Російська Федерація не має претензій до Словаччини у зв'язку з реверсом газу в Україну. Про це заявив міністр закордонних справ Сергій Лавров на прес-конференції за підсумками переговорів з головою МЗС Словаччини Мирославом Лайчаком у Москві.

"Ми, безумовно, спостерігаємо за обговоренням теми реверсу газу з країн, які купують його у "Газпрому", оскільки є відповідні міжурядові угоди, є контракти. І те, як до цього підійшло словацьке керівництво, абсолютно не порушує яких-небудь домовленостей з "Газпромом" і з російським урядом... тут у нас жодних претензій (до Словаччини - ред.) немає", - зазначив Лавров.

Словаччина залучена саме до транспортування газу, переадресувавши питання закупівель та вартості цього газу українській стороні і Єврокомісії.

"Україна звернулася до нас з проханням допомогти у диверсифікації маршрутів постачань газу. Ми пішли у цьому питанні назустріч, зараз готуємо таку трасу... Що стосується самих постачань, то це інша, комерційна операція... Наше завдання полягає в тому, щоб постачати. А хто буде надавати цей газ, хто буде платити - це зовсім інша операція", - підкреслив глава МЗС Словаччини.

Братиславі важливо, щоб "на переговорах з Україною за участю ЄС ми, вступаючи в нові праводоговірні відносини, не порушували ті, які у нас вже є".

"Самі постачання газу - це не питання до Словаччини, це питання до уряду України. А ми тільки даємо можливість цей газ переправити", - сказав Лайчак. !zn